fbpx
NaslovnicaCrna GoraRješavanje prebukiranosti vrtića jedan od ključnih prioriteta

Rješavanje prebukiranosti vrtića jedan od ključnih prioriteta

Podgorica, (MINA) – Rješavanje problema prebukiranosti u podgoričkim vrtićima je postavljeno kao jedan od ključnih prioriteta Socijaldemokrata (SD) u izbornim programskim dokumentima, saopšteno je iz te partije.

Predsjednik Kluba odbornika SD-a u Skupštini Glavnog grada, Boris Mugoša, kazao je da se takva politika sprovodi jednako dosljedno na državnom, kao i na lokalnom nivou.

Kako je naveo, dobar dio projekata u obrazovanju je upravo proizvod odlične saradnje i insistiranja na obrazovnoj infrastrukturi od Ministarstva prosvjete i Glavnog grada.

„Zato je i jučerašnja odluka Skupštine Glavnog grada, kojom Glavni grad Vladi prenosi pravo raspolaganja građevinskim zemljištem površine blizu 3,5 hiljada kvadratnih metara na Zlatici i blizu 5,2 hiljade kvadratnih metara na Starom aerodromu za izgradnju vrtića, još jedna u nizu aktivnosti koja potvrđuje ispravnost naše politike, na lokalnom i državnom nivou“, kazao je Mugoša.

On je podsjetio da su samo u protekle tri i po godine na teritoriji Podgorice izgrađena dva vrtića gdje je takođe Glavni grad ustupio zemljište.

„U Zagoriču i na Starom aerodromu izgrađeni su vrtići kapaciteta za oko 600 mališana, te novi vrtić “Stara varoš” otvoren u rekonstruisanom objektu koji je Glavni grad ustupio na besplatno korišćenje, kapaciteta za 100 mališana“, rekao je Mugoša.

On je kazao da je politika jačanja obrazovanja u Glavnom gradu i šire, evidentna i kroz aktivnosti prosvjetnog resora u Podgorici.

“Kroz adaptirane prostorije Resursnog centra „Podgorica“, za potrebe JPU „Đina Vrbica“, kapaciteta za više od 200 najmlađih sugrađana, kao i brojne druge rekonstrukcije kojima su prošireni kapaciteti postojećih vaspitnih jedinica za nekoliko desetina novih učionica”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuje i početak izgradnje novog vrtića u Bloku VI, površine od blizu 1,6 hiljada kvadratnih metara, u kojem je planirano da boravi preko 200 djece.

„Takođe, kroz aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, stvorene su pretpostavke za realizaciju projekata izgradnje novih vrtića i u City kvartu i na Tuškom putu“, kazao je Mugoša.

On je naveo da su veoma važni i vrtići prepoznati u projektu sa Evropskom investicionom bankom, na Zabjelu i Momišićima.

„Ti vrtići će gotovo u cjelosti biti rekonstruisani i dograđeni ili nadograđeni, investicija ukupno vrijedna oko tri miliona EUR, što sve govori da ćemo na tim lokacijama dobiti gotovo nove objekte duplo većih kapaciteta“, rekao je Mugoša.

Kako je kazao, realizacija navedenih kapitalnih projekata vrijednosti između 15 i 20 miliona EUR, rezultat je jasnog opredjeljenja i državnih i gradskih vlasti da obrazovanje bude jedan od ključnih prioriteta.

On je naveo da su više hiljada novih mjesta za djecu predškolskog uzrasta, kao i više stotina novih radnih mjesta pokazatelj odgovornog odnosa prema lokalnim resursima i rada u korist svih građana.

“Tome služi politika i sa takvim opredjeljenjem će SD, kao konstituent gradske vlasti i nastaviti da djeluje“, zaključio je Mugoša.

Najčitanije