fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Krizu će riješiti samo nova evropska Vlada

Rakočević: Krizu će riješiti samo nova evropska Vlada

Podgorica, (MINA) – Politička kriza u Crnoj Gori biće riješena kada se okupe sve evropske snage u društvu i formiraju novu vladu koja će Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju (EU), ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević.

On je u razgovoru za Dnevne novine kazao da će politička kriza u Crnoj Gori trajati dok se ne ispune dva povezana uslova, bez kojih se ne može dalje.

Kako je naveo Rakočević, prvi se tiče Vlade.

“Naime, trenutna Vlada je jednostavno neuspješna. Ekonomski je unazadila državu, ugrozila investicioni imidž i ambijent, bezbjednosno je oslabila pojedinim anti-NATO kadrovskim rješenjima i pripremila teren za klerikalizaciju društva”, rekao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, takva Vlada stvara krizu, i ekonomsku i političku i društvenu.

“Takva Vlada mora da padne”, kazao je Rakočević.

Kako je naveo, drugi uslov se tiče vladajuće većine u Crnoj Gori.

“Naime, država koja je članica NATO saveza, koja teži postati prva naredna članica EU, koja kani graditi sekularno, antifašističko, multietničko i građansko društvo, mora imati evropsku političku koaliciju na njenom čelu”, rekao je Rakočević.

Evropska koalicija, kako je naveo, danas je u opoziciji.

“Dakle, kriza će biti riješena kada se okupe sve evropske snage u društvu koje dijele evropske i građanske vrijednosti i formiraju novu vladu koja će Crnu Goru uvesti u EU”, kazao je Rakočević.

Upitan da li vjeruje da je moguće kroz dijelog vlasti i opozicije doći do dogovora koji će omogućiti deblokadu pravosudnog sistema u Crnoj Gori, on je naveo da rješenja za koja je potrebna kvalifikovana većina pretpostavljaju neophodnost društvenog konsenzusa.

“Odgovorni političari treba da se raduju prilikama koje predviđaju spajanje politički suprotstavljenih strana”, dodao je Rakočević.

Ipak, kako je kazao, nije dovoljan politički, neophodan je državnički pristup.

“Da biste slijedili nacionalne interese, morate da stavite po strani kratkoročne partijske interese. Nažalost, čini mi se da nema te mudrosti u političkoj konkurenciji trenutne crnogorske opozicije, na četu sa DPS-om”, rekao je Rakočević.

Kako je naveo, bez snažnog uključivanja evropskih partnera, parlamentarna većina neće imati ni hrabrosti ni odgovornosti da stvori uslove da se uskoro dođe do rješenja za pravosudne organe.

“Sva rješenja za deblokadu pravosudnog sistema mogu biti postignuta do jeseni, a opozicija je spremna na dogovor. Skupštinska većina mora pokazati odgovornost, izgovor za odustajanje više ne postoji”, rekao je Rakočević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije