fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Bezbjednost građana treba podići na viši nivo

Rakočević: Bezbjednost građana treba podići na viši nivo


Podgorica, (MINA) – Učestalost obračuna suprotstavljenih kriminalnih klanova i eksplozije koje se dešavaju u posljednje vrijeme, narušavaju bezbjednosnu situaciju u državi i predstavljaju znak za uzbunu da bezbjednost građana treba podići na viši nivo, smatra kriminolog Velimir Rakočević.

On je agenciji MINA kazao da takvi slučajevi svakako utiču na bezbjednost u državi, naročito na bezbjednost građana što, kako je naveo, treba odvojiti od nacionalno-državne bezbjednosti, koja je na neophodnom nivou.

„Ali, više je nego očigledno da je taj negativni trend, ta spirala nasilja koja nikako da prestane, uticala na to da se građani ne osjećaju bezbjedno i da postoji strah od ponavljanja krivičnih djela. Zbog toga možemo reći da svi ti negativni slučajevi narušavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji“, kazao je Rakočević.

Ne može se, pojasnio je on, reći da je bezbjednosna situacija generalno ugrožena, u smislu nekih vitalnih nacionalnih interesa.

„Ali svakako možemo govoriti o ugrožavanju u smislu ljudske bezbjednosti, gdje postoji opasnost da u tim obračunima stradaju i nevini ljudi. Dakle, to je alarm, znak za uzbunu da treba podići stepen bezbjednosti građana na viši nivo“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, to znači da se, i pored toga što crnogorska policija i drugi segmenti bezbjednosno-obavještajnog sektora preduzimaju brojne aktivnosti u cilju sprječavanja i suzbijanja najtežih oblika krivičnih djela, može reći da treba pojačati aktivnosti, naročito preventivne.

„U konkretnom slučaju, to bi značilo da sva lica koja su registrovana kao učinioci krivičnih djela i ona koja nazivamo bezbjednosno-interesantnim, moraju biti pod pojačanom kontrolom i nadzorom, kako bi se blagovremeno djelovalo i spriječile eventualne buduće kriminalne aktivnosti“, precizirao je Rakočević.

Na pitanje koliko je teško otkriti počinioce kada se u obračunu kriminalnih klanova koristi eksploziv koji uništava tragove, Rakočević je kazao da nema savršenog zločina, ukoliko se sve savremene tehnike i metode primijene.

Međutim, kako je naveo, u ovakvim situacijama, učinioci krivičnih djela idu svjesno na to da pokušaju uništiti tragove, jer svako dizanje vozila u vazduh, pri visokoj temperaturi, pri sagorijevanju, nanosi veliku štetu tragovima, što ni u kom slučaju ne znači da neki ne ostaju.

Dakle, dodao je Rakočević, i tu je moguće da DNK trag i otisci ostanu i, ako se uspiju pronaći, oni nepogrešivo vode do učinioca.

„Međutim, ovdje imamo jednu brutalizaciju u izvršenju zločina, gdje je obično za samog učinioca, odnosno kriminalnu organizaciju koja stoji iza zločina, bezbjedno, jer su to obično distancioni delikti – daljinsko upravljanje i slično. Nažalost, u odnosu na žrtvu situacija je bezizlazna, jer su vrlo male šanse su da preživi“, naveo je Rakočević.

U tom slučaju je, smatra on, vrlo važno da se sve te mjere blagovremeno preduzmu, jer su sve hitne i neponovljive, i da svi kriminalci znaju da će prije ili kasnije biti procesuirani, odnosno odgovarati za nedjela.

Upitan da li očekuje da se rat kriminalnih klanova nastavi, i smatra li da država ima načina da stane tome na put i obezbijedi sigurnost građana, Rakočević je rekao da, i pored učestalosti kriminalnih akata, ne treba da bude panike i straha.

„O tome ne može biti govora. Svi treba da znaju da je država uvijek jača od nosilaca kriminalnih aktivnosti i da uvijek dobro pobijedi nad zlom“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, pogrešno bi bilo reći da je to samo crnogorski problem.

„Daleko od toga. To je sve takozvani transnacionalni organizovani kriminalitet u najvećoj mjeri, i mi dijelimo sudbinu regiona i kontinenta. Trendovi su takvi da postoji stalni porast, pogotovu najtežih oblika krivičnih djela, i ne može se očekivati da brzo dođe do pada kriminalnih aktivnosti, jer je stopa ovih krivičnih djela vrlo visoka u svijetu“, pojasmio je Rakočević.

U tom smislu je, kako je naveo, potrebno intenzivirati aktivnosti koje se već preduzimaju, jer je imperativ države da obezbijedi sigurnost svakom svom građaninu. „I međunarodnu aktivnost treba pojačati, naročito oberativno-obavještajni rad“.

„Treba da budemo svjesni da zajedničkim aktivnostima, i uz podršku građana, možemo da pobijedimo i da ovoga bude što manje, a u budućnosti da se potpuno iskorijeni“, zaključio je Rakočević.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...