fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Vrijeme za više saradnje u upravljanju

Rajzing Rajnke: Vrijeme za više saradnje u upravljanju

Podgorica, (MINA) – Podjele čine društva slabijima i manje sposobnima da odgovore na unutrašnje i spoljne izazove, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke, dodajući da je vrijeme da se u Crnoj Gori vidi više saradnje u upravljanju.

Ona je rekla da se SAD danas nalaze na prekretnici.

“Kako se naše društvo sve više dijelilo i polarizovalo, dogodio se, do tada nezamisliv, napad na američki Kapitol čiji je cilj bio da onemogući zakonodavce da potvrde rezultate izbora, što je ostavilo mene, mnoge moje kolege Amerikance i naše prijatelje širom svijeta zapanjene”, navela je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da u Crnoj Gori prepoznaje slične društvene podjele.

“Te podjele – narativ o krivici i prijekoru „nas“ nasuprot „njima“ – ostavljaju naša društva slabijima, nespremnijima i manje sposobnima da odgovore na izazove, kako unutrašnje tako i spoljne”, rekla je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, nedavni parlamentarni izbori u Crnoj Gori bili su važan i ohrabrujući korak u pravcu zrelosti njenog sistema vlasti.

“Mislim da je vrijeme da se vidi više saradnje u upravljanju, kako u mojoj državi, tako i u Crnoj Gori. Kad kohabitacija ne uspije, kad političari ne mogu da postignu kompromise, kada politika nadvlada upravljanjem – svi gube”, navela je Rajzing Rajnke.

Ona je istakla da je važno da se ponovo potvrdi posvećenost slobodi govora.

Međutim, kako je dodala Rajzing Rajnke, to nije apsolutno pravo, jer kada govor podstiče na nasilje, ne može biti zaštićen.

Ona je kazala da je posebno obeshrabrena kad vidi nešto što joj se čini u posljednje vrijeme kao, kako je navela, eksplozija ekstremističke, mizoginske, retorike mržnje usmjerene prema novinarima, aktivistima, javnim osobama, pa čak i običnim građanima – posebno na društvenim mrežama.

“Što imamo od međusobnog zasipanja uvredama i prijetnjama? Moramo ponovo da učimo kako da komuniciramo sa onima koji misle drugačije od nas i da sa njima tražimo zajednički jezik”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je rekla da SAD odavno prihvataju građanski koncept države i multikulturalizam i da je to zapravo jedna od karakteristika te države na koju je najponosnija.

Rajzing Rajnke poručila je da inkluzivnost i različitost nijesu samo lijepe riječi, i da kada se u potpunosti prihvate ti koncepti to dovodi do jačih, konkurentnijih i uspješnijih društava.

“Pozivam sve građane Crne Gore da udvostručite napore da prihvatite one za koje mislite da se razlikuju od vas. Iz različitosti proističe snaga”, navela je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da širom svijeta SAD ne favorizuju određene vlade, niti određene političke stranke, već demokratiju i da sarađuju sa demokratski izabranim vladama.

“Američka posvećenost podršci i unaprjeđenju demokratije u zemlji i inostranstvu je to što nas vodi da doprinesemo sposobnosti Crne Gore da ojača vlastitu demokratiju”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da Američka ambasada u Podgorici radi na jačanju slobode medija i slobode govora podržavajući slobodu i nezavisnost medija i jačanju medijske pismenosti, tako da građani mogu imati pristup činjenicama i vijestima i donositi na tačnim informacijama zasnovane odluke o stvarima koje utiču na njihov život.

“Podržavamo slobodu okupljanja i javnog izražavanja, radeći sa policijskim službenicima kako bi na odgovarajući način sprovodili ovlašćenja, poštujući osnovne slobode i prava građana da se okupljaju i javno izražavaju svoje stavove, uz održavanje zakona i reda”, kazala je Rajzing Rajnke.

Ambasada SAD-a, kako je rekla, podržava jačanje vladavine prava kroz osposobljavanje istražitelja, tužilaca i sudija da poboljšaju sposobnost primjene pravde za sve građane suprotstavljanjem pošastima korupcije i organizovanog kriminala.

Rajzing Rajnke kazala je da Ambasada SAD-a promoviše toleranciju, ljudska prava i inkluzivnost kroz rad s nevladinim organizacijama.

“Na početku nove godine potrebno je da se zajednički obavežemo da ćemo raditi na usavršavanju naših demokratskih sistema, sa izazovima koje ćemo sresti na tom putu koji služe samo jačanju naše zajedničke odlučnosti”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da se raduje nastavku jačanja bilateralnih veza SAD-a i Crne Gore, zasnovanih na zajedničkim vrijednostima i vjeri u demokratske principe.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...