fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: SAD se raduju partnerstvu sa budućom vladom

Rajzing Rajnke: SAD se raduju partnerstvu sa budućom vladom

Podgorica, (MINA) – Američka vlada se raduje partnerstvu sa budućom vladom Crne Gore, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade su, nakon što je Državna izborna komisija objavila službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, saopštili da SAD čestitaju Crnoj Gori na pokazanoj demokratskoj zrelosti tokom mirnih i participativnih izbora u uslovima pandemije COVID-19.

Rajzing Rajnke je ocijenila da je ovo istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju.

„Američka vlada se raduje partnerstvu sa budućom vladom, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda. SAD će i dalje biti prijatelj, partner i saveznik građana Crne Gore”, poručila je Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Ambasade, američka vlada poštuje profesionalnost i posvećenost svih koji su imali ulogu u sprovođenju izbora, uključujući posmatrače izbora iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i civilnog društva.

„SAD su zadovoljne što su pružile podršku izbornom procesu kroz našu pomoć posmatračkoj misiji Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, što je omogućeno putem granta Nacionalnom demokratskom institutu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, uz to, značajan broj osoblja Ambasade učestvovao u posmatranju postupka glasanja tokom izbornog dana širom zemlje.

„Američka vlada se nada da će mir i dostojanstvo koje su crnogorski građani demonstrirali na dan izbora preovladati i u postizbornom periodu“, poručili su iz Ambasade.

Kako su naveli, američka Vlada osuđuje sva djela nasilja i zastrašivanja i poziva na zaštitu manjina i ljudskih prava, ključnih principa demokratije.

„I dok se demokratski proces nastavlja u periodu formiranja nove vlade, američka Vlada pozdravlja obećanja različitih političkih lidera da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, održati ključne elemente crnogorske vanjske politike i dati prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su u SAD uvjereni da će Crna Gora, potpuno integrisana u zapadne institucije, dovesti do većeg prosperiteta i svjetlije budućnosti svih njenih građana.

Najčitanije