fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Profesionalno istražiti aktuelne afere

Rajzing Rajnke: Profesionalno istražiti aktuelne afere

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju reforme u Crnoj Gori, poručila je ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke, navodeći da očekuje da će državne institucije profesionalno istražiti aktuelne afere i osigurati ambijent za nezavisno novinarstvo.

Rajzing Rajnke je u intervjuu Vijestima kazala da Vlada SAD snažno podržava slobodu medija, jer je njihova nezavisnost od suštinske važnosti za razvoj demokratije.

„Podržavam nezavisno okruženje za rad nezavisnih medija i novinara, jer znam da je bilo napada na novinare. Nasilje nad novinarima, poput prošlogodišnjeg napada na Oliveru Lakić ne može se tolerisati, opasno je i neprihvatljivo“, navela je Rajzing Rajnke.

Ona je rekla da su američki zvaničnici i međunarodna zajednica pozvali Crnu Goru da riješi te napade i počinioce privede pravdi.

„Mogu vam takođe reći, nakon inicijalnih sastanaka sa predstavnicima Vlade, da oni to pitanje shvataju ozbiljno. Saslušali su me i vjerujem da su pitanja nezavisnosti medija i bezbjednosti novinara predmet njihove pažnje i djelovanja“, dodala je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da očekuje da će novo zakonodavstvo o medijima, koje je u pripremi, pomoći Crnoj Gori da poboljša ambijent za rad medija i da će se novinari i predstavnici civilnog društva uključiti u oblikovanje tih zakona.

Ona je poručila da mediji treba da se pridržavaju visokih standarda, nezavisnog novinarstva i izvještavanja zasnovanog na činjenicama.

„Izvještavanje koje počiva na neprovjerenim podacima i pretpostavkama, ili služi za blaćenje pojedinaca, ma iz kojeg medija da dolazi, protivno je tim standardima“, rekla je Rajzing Rajnke.

Kako je navela, SAD su ponosne što im je Crna Gora partner, prijatelj i saveznik i raduju se što je država značajno napredovala poslednjih godina.

„Ali to Crnoj Gori, niti bilo kojem našem partneru ne daje bezuslovni „prolaz“. Mi od partnera tražimo visoke standarde demokratskih vrijednosti“, poručila je Rajzing Rajnke.

Na pitanje da li tužioci treba ozbiljno da shvate i istraže optužbe predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i da li mu treba ponuditi status svjedoka, ako su tvrdnje kredibilne, Rajzing Rajnke je odgovorila da ne može da spekuliše o konkretnom slučaju i eventualnim postupcima organa za sprovođenje zakona u Crnoj Gori.

„Ono što je važno i što očekujemo je da vidimo integritet i profesionalno ponašanje nadležnih institucija u tom procesu. Suštinski važno je da vidimo nepristrasnu primjenu vladavine prava na djelu. Tužioci treba da rade nezavisno i mi ćemo pratiti njihov rad“, rekla je Rajzing Rajnke.

Najčitanije