fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Cijenimo evroatlantski pravac Crne Gore

Rajzing Rajnke: Cijenimo evroatlantski pravac Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) izuzetno cijene partnerstvo Crne Gore i njen evroatlantski pravac, kazala je ambasadorka SAD-a u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke, dodajući da će nastaviti da budu saveznici, naročito u oblastima koje su od obostranog interesa.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kako je saopšteno, razgovarao je sa Rajzing Rajnke.

Ona je istakla da, u svijetlu demokratskih promjena u Crnoj Gori, politička debata treba da se vrati u parlament.

„SAD izuzetno cijene partnerstvo Crne Gore i njen evroatlantski pravac“, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je naglasila spremnost za pružanje ekspertske pomoći reformama koje očekuju novi saziv Skupštine, polazeći od objavljenog Izvještaja Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

Bečić je zahvalio Rajzing Rajnke na kontinuiranoj posvećenosti bilateralnim odnosima i kazao da očekuje da će dvije zemlje nastaviti dobru saradnju i kroz partnerstvo u NATO alijansi.

On je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju i da je to politika koja nema alternativu.

Bečić je kazao da poruke EK o najnovijem Izvještaju upućuju da politika proširenja ostaje visoko na listi prioriteta Evropske unije i da istovremeno predstavlja podsticaj novoj vlasti da što prije konstituiše novu Vladu.

Tokom razgovora, Bečić se osvrnuo na konsultativni sastanak lidera tri koalicije sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i dodao da očekuje da će svi konstituenti pokazati neophodnu ozbiljnost i ispuniti očekivanja građana.

„Protekli period obilježili su brojni istorijski trenuci, a jučerašnji sastanak svakako je jedan od njih. Uvjeren sam i ohrabren da će ovaj konstruktivan sastanak predstavljati početak uspješne kohabitacije“, poručio je Bečić.

On je upoznao Rajzing Rajnke sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora pokazala zavidan nivo demokratske zrelosti i da poruke novog skupštinskog saziva ohrabruju da će Crna Gora dosljedno ispunjavati principe iz Sporazuma tri koalicije.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...