fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajnke: NATO mnogo jači zahvaljujući Crnoj Gori

Rajnke: NATO mnogo jači zahvaljujući Crnoj Gori

Budva, (MINA) – NATO alijansa je mnogo jača zahvaljujući doprinosu Crne Gore, ocijenila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke na otvaranju To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi.

Dvodnevni Forum, koji je okupio lidere i uticajne ličnosti iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), organizovao je Atlantski savez Crne Gore, a u njegovom fokusu biće stabilnost, bezbjednost i budući prosperitet Zapadnog Balkana, u kontekstu procesa na evropskom kontinentu i na globalnom planu.

Rajnke je kazala da je potrebno mnogo rada da se organizuje takav skup, i zahvalila organizatorima.

Ona je podsjetila Crna Gora prošle sedmice obilježila 13 godina nezavisnosti, i da je u tih 13 godina „ova mala nacija ostvarila veliki napredak“.

„NATO alijansa je mnogo jača zahvaljujući doprinosu Crne Gore. Više nego ikada je važno da imamo prijatelje koji mogu da čuvaju naša leđa“, kazala je Rajnke.

Prema njenim riječima, Crna Gora je jedan od lidera evroatlanske zajednice.

Rajnke je kazala da presudu u slučaju „Državni udar“ posmatra kao pobjedu vladavine prava u Crnoj Gori.

„Kada je u pitanju Rusija, SAD su spremne da nalaze zajednički teren sa tom državom. Nastojanja da se podrije demokratija ne odobravamo i moramo imati protivmjere za to“, istakla je Rajnke.

Kako je navela, rješavanje raznih izazova zahtijeva liderstvo.

„Ja Crnu Goru vidim kao lidera. Vrijeme, liderstvo i saradnja su ključni. Lideri treba da istupe i da zajednički ostvarimo bezbjednosne izazove“, poručila je Rajnke.

Premijer Duško Marković kazao je da je NATO alijansa posebnu pažnju u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana.

Kako je naveo, istorijski pozitivan epilog pregovora Skoplja i Atine o razrješenju spora oko imena, otvorio je put Sjevernoj Makedoniji ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji, što će zasigurno doprinijeti ostvarivanju vizije „Evrope, slobodne, cjelovite i u miru“.

„Uvjereni smo da će države članice Alijanse što prije ratifikovati Pristupni protokol i da će Sjeverna Makedonija uskoro postati njena 30. članica. Veoma je značajno i što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u“, rekao je Marković.

On je kazao da Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse, aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata.

To, kako je naveo, radi kako kroz bilateralnu podršku BiH i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije