fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadna tijela i komisije djelovale u pravcu otklanjanja sistemskih propusta

Radna tijela i komisije djelovale u pravcu otklanjanja sistemskih propusta

Podgorica, (MINA) – Uprava za sport i mlade je, formiranjem više radnih tijela i komisija, počela sa otklanjanjem sistemskih propusta, koji su proizvod politizacije sporta, nepotizma i negativne selekcije, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Iz tog resora kazali su da je Uprava za sport, kao što je i najavljeno stupanjem na dužnost vršioca dužnosti direktora Marka Begovića, otpočela sa usmjerenim reformskim zahvatima sa ciljem uspostavljanja održivih temelja za razvoj sporta u Crnoj Gori.

U tom pravcu, kako su naveli, formirano je više radnih tijela i komisija koje su djelovale u pravcu otklanjanja sistemskih propusta, koji su proizvod politizacije sporta, nepotizma i negativne selekcije.

„Kako je jedan broj nepravilnosti zahtijevao posebnu pažnju, odnosno kako nikada ranije nijesu kontrolisani finansijski izvještaji korisnika budžetskih sredstava, u saradnji sa MPNKS formirana je Komisija za nadzor nad sprovođenjem programa i aktivnosti koje sprovode sportske organizacije“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su uočeni ozbiljni nedostaci, a tiču se prvenstveno propusta nekadašnjeg Ministarstva sporta i mladih, kao i Uprave za sport i mlade u dijelu kontrole namjenskog trošenja sredstava.

„Imajući u vidu prethodno, donijet je novi podzakonski akt za sufinansiranje sporta sa kriterijumima uz jasne procedure kako i za koji svrhu trošiti sredstva poreskih obveznika države“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je, takođe, iniciran jedan broj inspekcijskih nadzora koji su potvrdili nalaze Komisije za nadzor.

„Pošto su odredbe Zakona o sporta nedvosmislene, korisnicima budžetskih sredstava za koje se uvtrdilo da nijesu trošili sredstva namjenski, naloženo da ista bez odlaganja vrate“, naveli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, pored kontrole, prvi put, sredstva poreskih obveznika se vraćaju u budžet Crne Gore.

Iz Ministarstva su rekli da je pet nacionalnih sportskih saveza vratilo cjelokupan iznos, dok su u proceduri povraćaja dva korisnika budžetskih sredstava, a dodatna pojašnjenja su zatražen od desetak nacionalnih sportskih saveza.

Oni su pozdravili odluku Atletskog saveza Crne Gore, koji su razumijevajući ozbiljnost situacije i cilju deblokade finansiranja atletskog sporta, preuzeli odgovornost i izvršili povraćaj budžetskih sredstava.

„Takođe, ranije ove godine, čelnici Vaterpolo i plivačkog saveza, prihvatajući sugestije v.d. direktora Uprave, ispravili su formalne nedostatke i demokratski iskoračili zakazivanjem nove Izborne skupštine saveza“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je na taj način otvara novo, razvojno poglavlje za crnogorski sport, poštujući propise države i stavljanjem fokusa na dobrobit sportista i sportskih radnika.

Poručuje se da će Uprave za sport i mlade nastaviti sa daljim mjerama i radnjama iz okvira svojih nadležnosti, usmjeravajući sportski pokret na neophodnost pune demokratizacije, depolitizacije i profesionalizacije upravljačkih struktura.

„Gajeći politiku nulte tolerancije na korupciju i na negativne pojave u sportu, Uprava za sport i mlade ubrzo pokreće forenzičku kontrolu rada pojedinih korisnika budžetskih sredstava, kao i kontrole svih infrastrukturnih projekata koji su finansijski podržani od nekadašnjeg rukovodstva“, kaže se u saopštenju. 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...