fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrva sedmica onlajn, nakon toga škole biraju model nastave

Prva sedmica onlajn, nakon toga škole biraju model nastave

Podgorica, (MINA) – Nastava u crnogorskim školama će se, u prvoj sedmici drugog polugodišta, odvijati onlajn, dok će u nastavku školske godine škole moći da biraju između dva ponuđena modela, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kandidat za državnog sekretara u tom resoru i šef Radne grupe zadužene za pripremu modela za organizaciju nastave u drugom polugodištu, Martin Ćalasan, kazao je da će škole, nakon prve sedmice,
birati jedan od dva ponuđena modela u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim kapacitetima.

On je rekao da je Radni tim, koji je obrazovala ministarka Vesna Bratić i koji je bio zadužen da pripremi organizaciju nastave tokom drugog polugodišta u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, usvojio konačne preporuke o dva modela koji se predlažu osnovnim i srednjim školama.

„Prvi model podrazumijeva da sva djeca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mjera, što je ujedno i preporuka našeg radnog tima svim školama koje imaju mogućnost za sprovođenje ovog modela“, kazao je Ćalasan.

Kako je naveo, drugi model koji je predložen za osnovne škole nalaže da učenici prvog, drugog i trećeg razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi, dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u škole.

„Preporuka vezana za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi“, rekao je Ćalasan.

Prema njegovim riječima, obaveza je da se praktični dio nastave održava kako u školi, tako i kod poslodavca.

„Što se tiče nastave za opšte-obrazovne predmete, ona će se izvoditi naizmjenično, dakle i u školama i onlajn. Кako će se koji model primjenjivati zavisi od samih škola“, naveo je Ćalasan.

Kako je kazao, stav Radnog tima je da prepusti školama da odaberu model organizovanja nastave.

Prema riječima Ćalasana, ako uprave škola ne budu zadovoljne primjenjivanjem nekog modela u nastavi i ako se on u praksi pokaže nefunkcionalnim, ili ako dođe do promjene epidemiološke situacije, škole mogu preći na drugi model organizacije nastave.

„Najbolji model, svakako, po pitanju kvaliteta održavanja nastave, jeste da sva djeca budu u školi“, istakao je Ćalasan.

On je naglasio da su predstavnici Ministarstva i Radne grupe u prethodnom periodu obavili razgovore sa većinom direktora škola, na osnovu kojih je ovakav stav većinski prihvaćen.

Najčitanije