fbpx
NaslovnicaCrna GoraProsvjetni radnici izvor motivacije

Prosvjetni radnici izvor motivacije

Podgorica, (MINA) – Najveća vrijednost UčiDoma projekta, osim prenošenja znanja i informacija, je činjenica da je ujedinio javnost i još jednom pokazao da se i iz loših situacija može izroditi nešto dobro, zajedništvo i međusobna podrška, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

„Cijenim da neću biti neskroman ako kažem da su upravo prosvjetni radnici, uz zdravstvene, ti koji u ovim teškim danima predstavljaju glavni izvor motivacije i nadahnuća, ne samo za najmlađe, nego i za sve ostale“, rekao je Šehović Vikend novinama.

Zbog toga, kako je naveo, zaslužuju zahvalnost i duboko poštovanje.

Šehović je podsjetio da je projekat UčiDoma bio izuzetno zahtjevan i da je realizovan u rekordnim rokovima i da nastavnici, koji su se izložili sudu javnosti, ni jednom jedinom riječju nijesu tražili nikakav stimulans.

“A jesu ga itekako zaslužili. Zato ću predložiti Vladi da ih nagradi, na način koji je primjeren ambijentu i trenutnim mogućnostima. Njihovo potpuno i nesebično davanje pred kamerom ima izuzetne rezultate. Djeca “razgovaraju” sa njima, odgovarajući na pitanja”, kazao je Šehović.

On je rekao da je veoma zadovojan tim projektom, ali da ima prostora za unapređenje.

„Jednostavno rečeno, najveća vrijednost UčiDoma projekta, pored naravno prenošenja znanja i informacija, je upravo činjenica da je ujedinio javnost i još jednom pokazao da se i iz loših situacija može izroditi nešto dobro – ogromno zajedništvo i međusobna podrška“, kazao je Šehović.

Kako je rekao, za svega desetak dana uspjeli su da snime više od 800 predavanja, od čega čak 300 u prvih par dana, u faktički nemogućim uslovima i vodeći računa o bezbjednosti svih uključenih strana.

Šehović je naveo da su za manje od sedmicu uradili vebsajt, otvorili i postavili svih tih 800 predavanja na poseban YouTube kanal koji su takođe kreirali, a potom započeli i izradu mobilne aplikacije, koja će ubrzo biti predstavljena javnosti.

“Ti rekordni rokovi koje smo jurili da djeca ne bi ostala ni dan duže bez nastave značili su da je možda katkad napravljen i neki tehnički propust, ali ne nauštrb suštinskog kvaliteta novog koncepta, što je uostalom i najvažnije”, rekao je Šehović.

Kako je dodao, za šest dana osmisliti i realizovati tako zahtjevan projekat zaista jeste podvig.

“Ali ne moj, niti bilo čiji pojedinačno, već svih ljudi sa kojima sam imao i privilegiju i čast da ovim povodom sarađujem”, kazao je Šehović.

Nastavnici su, kako je rekao, reagovali profesionalno i odgovorno, jednom riječju ljudski.

Kako je naveo Šehović, da bi nastava došla skoro do svakog djeteta, oni se pri koncipiranju projekta UčiDoma nijesu zadržali samo na elektronskim platformama, koje nijesu dostupne svoj djeci, već su se odlučili i za nastavu putem malih ekrana.

„Ipak, ni tu se nijesmo zadržali. Kako je kanale na kojima se emituje taj sadržaj imao samo dio operatora, razgovarali smo u vezi sa “otvaranjem” tih kanala kod sva tri operatora, kako bi svako dijete i domaćinstvo, nezavisno od toga čije usluge koristi, moglo da prati nastavu“, dodao je Šehović.

Kako je kazao, ukoliko dijete ne može ni na jedan od dva pomenuta načina da prati nastavu, škola ima obavezu da mu na neki drugi način obezbjeđuje materijal, što škole, prema informacijama koje ima, i čine.

„Kad je obrazovanje u pitanju, svi moraju biti ravnopravni i niko ne smije ostati na margini. Zatim smo dio nastave proširili na albanski jezik, koji se emituje na dvije lokalne TV stanice i RTCG2. Drugim riječima, mislili smo zaista na svako dijete“, zaključio je Šehović.

Najčitanije