fbpx
NaslovnicaCrna GoraProšle godine prijavljen nestanak 120 osoba

Prošle godine prijavljen nestanak 120 osoba

Podgorica, (MINA) – Policiji je prošle godine prijavljen nestanak 120 osoba, kazali su iz Uprave policije.

Iz policije su Vijestima rekli da su obustavljene potrage za 110 osoba, a da se još intenzivno traga za deset.

“Upravi policije je prijavljen nestanak – udaljenje od kuće, 120 osoba. Od ukupnog broja po osnovu pronalaska lica ili identifikacije beživotnog tijela obustavljene su potrage za 110 osoba, od kojih su 105 lica pronađena živa, a pronađeno je i identifikovano pet beživotnih tijela”, naveli su iz policije.

Oni su objasnili da prilikom zaprimanja prijave o nestaloj osobi Uprava policije objavu raspisuje bez odlaganja.

Kako su naveli iz policije, sektor kriminalističke policije o nestanku obavještava sve policijske organizacione jedinice u Crnoj Gori i nalaže hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera, posebno na graničnim prelazima.

“U zavisnosti od okolnosti i mjesta nestanka obavještavaju se posredstvom NCB Interpola policije u regionu i šire”, rekli su iz Uprave policije.

Kako su kazali, imajući u vidu okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, operativne terenske i druge provjere podrazumijevaju detaljnu pretragu terena, identifikovanje kontakata i kretanja nestale osobe, kao i angažovanje posebnih jedinica policije.

“U skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, policija može objavljivati i fotografije nestalih osoba, ako postoje osnovi sumnje da je do smrti, odnosno nestanka tih lica došlo usljed krivičnog djela. U skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, a radi obavještavanja javnosti o objavi, mogu se koristiti i sredstva javnog informisanja”, naveli su iz policije.

Oni su pojasnili i da policija, u odnosu na Zakon o unutrašnjim poslovima, može na osnovu sudskog naloga ili naloga državnog tužioca – zahtjevom prikupljati podatke i od telekomunikacionih operatera, a koji bi bili usmjereni na eventualno lociranje osobe ili njene kontakte, putem dobijenih podataka o komunikacijama.

“Ako je vjerovatno da se osoba koja se u Crnoj Gori vodi kao nestala nalazi u drugoj državi, može se raspisati i međunarodna objava. U slučaju nestanka maloljetne osobe, policija informiše centar za socijalni rad”, rekli su iz Uprave policije.

Najčitanije