fbpx
NaslovnicaCrna GoraProšle godine otvoreno više od 17,5 hiljada bolovanja

Prošle godine otvoreno više od 17,5 hiljada bolovanja


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori prošle godine otvoreno je više od 17,5 hiljada bolovanja, pri čemu je broj izgubljenih radnih dana premašio milion, pišu Dnevne novine.

Analiza Fonda za zdravstveno osgiuranje pokazala je da je po jednom slučaju izgubljeno 65, odnosno šest radnih dana po zaposlenom, kao i da su po broju izgubljenih radnih dana prednjačili građani sa sjevera Crne Gore.

Ukupni troškovi za bolovanja prošle godine bili su 5,95 miliona EUR.

U dokumentu je navedeno i da je prošle godine otvoreno 2.561 trudničko bolovanje, po osnovu kojih je 239.520 izgubljenih radnih dana, odnosno 94 po slučaju ili jedan radni dan po zaposlenom.

“Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore je po osnovu naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad ostvarene tokom 2018. godine podnijeto zahtjeva za refundaciju u iznosu 5,95 miliona eura, što je za čak 527.000 eura ili za oko 9,71 procenat više u odnosu na isti period 2017. godine”, navodi se u analizi Fonda.

U Fondu navode i da je u osam lokalnih samouprava u Crnoj Gori evidentiran veći broj izgubljenih radnih dana po slučaju od prosječnog broja na nivou države 65.

Među njima prednjače Žabljačani sa 91 izgubljenim radnim danom po slučaju, Kolašinci sa 87, zatim Podgoričani i Ulcinjani sa po 73, Danilovgrađani 72, te Barani, Mojkovčani i građani Šavnika sa po 67 izgubljenih radnih dana po slučaju.

Ovaj pokazatelj ne uključuje samo započeta i završena bolovanja tokom posmatranog perioda već i dane ranije započetih bolovanja, precizira se u analizi Fonda.

Najčitanije