fbpx
NaslovnicaCrna GoraPronaći model prihvatljiv opoziciji i vlasti

Pronaći model prihvatljiv opoziciji i vlasti

Podgorica, (MINA) – U slučaju da ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ne bude pronađen model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, doći će do bojkota izbora, kazao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

On je ponovio da je SDP uputio javni poziv svim parlamentarnim političkim subjektima da otpočnu dijalog oko reforme izbornog zakonodavstva, jer je, kako je naveo, i u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK) jasno iskazan stav o prisutnom nepovjerenju u izborni proces i potrebi njegove reforme.

Konjenjvić je u intervjuu za Dan kazao da ukoliko ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, doći će do bojkota izbora.

On je rekao da je stav SDP-a da nakon afere „Koverta” i presude Ustavnog suda o neustavnom ograničavanju elektronskih komunikacija na dan izbora opozicija mora imati političko pravnu garanciju za primjenu novog izbornog zakonodavstva.

Konjević je istakao da je cilj tehničke vlade da se dođe do pravno političkih garancija za sprovođenje dogovorenog.

Za SDP, kako je dodao, suštinski je bitno da se krene u rješavanje političke krize koja je prepoznata i u izvještaju EK.

„A kako riješiti probleme koje imamo nego dijalogom i konzenzusom. Mogućnost da imamo izbore na kojima opozicija ne učestvuje zbog lošeg zakonodavstva i ambijenta negativno bi uticala na evropski put Crne Gore“, naglasio je Konjević.

Na pitanje da li je tehnička vlada jedino rješenje , on je odgovorio da je tehnička vlada za sve opozicione partije označena kao model političko pravne garancije da će se novo izborno zakonodavstvo adekvatno primjenjivati.

„Ako neko ima bolji model, neka ga saopšti. Afera „Koverat” jasno je pokazala sve anomalije funkcionisanja političkog sistema tokom kampanje“, dodao je Konjević.

On očekuje da će svi akteri političke scene biti dovoljno zreli da oko osnovnog pitanja demokratije, fer uslova za održavanje izbora, nađu model koji će biti prihvatljiv i vlasti i opoziciji.

„U protivnom, imaćemo bojkot izbora od strane svih opozicionih partija“, istakao je Konjević.

Upitan da li vjeruje da će se izborno zakonodavstvo izmijeniti do narednih izbora, a opozicija vratiti u Odbor za dalju izmjenu izbornog zakonodavstva, on je odgovorio da to će biti test za Demokratsku partiju socijalista (DPS) da li postoji politička volja da se primijene ocjene o potrebi ukupne reforme izbornog zakonodavstva iz posljednjeg izvještaja EK.

To će, kako je naveo Konjević, biti test i za dio opozicije koje je i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kritikovao zbog odsustva stvarne volje za dijalogom.

„SDP jeste za razgovore u parlamentu, ali naš stav je da bez garancija o sprovođenju zakona kroz model tehničke vlade ne može doći do dogovora“, istakao je on.

Najčitanije