fbpx
NaslovnicaCrna GoraPronaći balans između racionalizacije sudova i zaštite prava građana

Pronaći balans između racionalizacije sudova i zaštite prava građana

 

Podgorica, (MINA) – Proces reforme pravosuđa, podrazumijeva optimizaciju i racionalizaciju crnogorske sudske mreže, što će rezultirati ravnomjernijom opterešćenošću sudija, ali će garantovati i pravo stranaka u postupku za suđenje u razumnom roku, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, Medenica je danas razgovarala sa međunarodnim pravnim ekspertom Georgom Stavom o radu na Analizi za racionalizaciju pravosudne mreže.

Navodi da je Stava pohvalio napredak crnogorskih sudova prilikom njihovih izvještaja o primjeni standarda Komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), formirane od Savjeta Evrope.

Medenica je kazala da su crnogorski sudovi izuzetno opterećeni, pogotovo Osnovni sud u Podgorici,u kome na jednog sudiju dolazi oko 900 predmeta.

„Tačno je da Crna Gora ima najveći broj sudija po glavi stanovnika, mjereno CEPEJ standardima, ali je tačno i da naši sudovi imaju najveći broj predmeta u radu. Ovu činjenicu svakako treba razmotriti prilikom izrade Analize za racionalizaciju crnogorske pravosudne mreže“, kazala je Medenica.

Kako je saopšteno, predstavnici Vrhovnog suda i međunarodnog ekspertskog tima razmotrili su modele koje bi bili najpotimalniji za uspješnu optimizaciju sudske mreže u Crnoj Gori.

Najčitanije