fbpx
NaslovnicaCrna GoraProfesorica Tatjana Đurišić Bečanović nosilac izborne liste

Profesorica Tatjana Đurišić Bečanović nosilac izborne liste

Nikšić, (MINA) – Građanski pokret URA nastupiće samostalno na lokalnim izborima u Nikšiću, a nosilac izborne liste je predsjednica nikšićkog odbora te partije, Tatjana Đurišić Bečanović.

Izbornu listu, pod nazivom Crno na bijelo – Može Nikšić – doktor Dritan Abazović, URA je formirala zajedno sa nestranačkim ličnostima iz Nikšića, a na njoj su imena i 19 žena.

Đurišić Bečanović je vanredni profesor na Univerzitetu Crne Gore na Katedri za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i član Predsjedništva i Glavnog odbora URA-e.

Predstavljajući listu za predstojeće izbore 14. marta u Nikšiću, ona je rekla da su na njoj imena stručnjaka i ljudi koji znaju šta pričaju i koji problemi muče taj grad koji je „godinama urušavan privredno i kulturno i sada mu predstoji oporavak“.

„Nemam političkih ambicija, već jedino želim da ispravljam krive Drine“, kazala je Đurišić Bečanović i navela da je zadovoljna zbog velikog broja žena na toj listi.

Govoreći o predizbornoj utakmici i priči o kupovini glasova, ona je poručila građanima da onaj ko dođe da od njih kupi glas, dolazi da ih ponizi.

„Obaveza svakog građanina je da takve koruptivne radnje prijavi, a ukoliko to neće, obaveza je da to odbijete i tako sačuvate svoje ljudsko dostojanstvo i omogućite ljudima koji će, bez korupcije i nasilja, da stvore bolji Nikšić”, naglasila je Đurišić Bečanović.

Prema njenim riječima, u Nikšiću se ovih dana „čuda čine, pa bi čovjek pomislio da slijede izbori na kojima će se odlučiti ko je glavni na Balkanu“.

Ona je ocijenila da je Nikšić urušen privredno, ekonomski, kulturalno, zbog čega ih „čeka veliki posao“, prema njihovom programu urađenom na 20 strana.

Đurišić Bečanović je naglasila da su komunikativni modeli u Crnoj Gori i u Nikšiću izuzetno agresivni i u ime URE pozvala sve na stabilnost i na mir.

“Nema potrebe da budemo agresivni. Naši stavovi neće biti jači, ako ih budemo vrištali. Sve što ima da se saopšti može se saopštiti civilizovanim jezikom. Nema potrebe za nasrtajima, ni na žene, ni na državne simbole da bi se pokazalo da se pripada nekoj od uzvišenih nacija“, kazala je Đurišić Bečanović.

Prema njenim riječima, nacionalistička priča nikada nije bila priča građanske Crne Gore.

Ona je poručila građanima da jedan kriminal ne smjenjuju drugim kriminalom, jer je sasvim svejedno da li će jedan imati crnogorski ili srpski predznak.

„Lopov je lopov i njima nacionalni interesi nijesu primarni“, rekla je Đurišić Bečanović.

Ona je ukazala i na teško stanje u koje su dovedeni radnici i upozorila da ne postoji partija koja smije da zaobiđe radnička prava, a kao jedan od prioriteta URA-e navela je i poboljšanje položaja romske populacije.

U ime nestranačkih ličnosti sa izborne liste, doktor Marinko Janjušević rekao je da su podršku URA-i iskazali u vremenu koje je prekretnica za Nikšić, a kako bi zamijenili svakidašnjicu u kojoj su vladale podjele sa jednakošću i pravima građana.

„Bio sam zabrinut, kao i svaki građanin, za svoju porodicu u sistemu koji je funkcionisao prije 30. avgusta i bio spreman da napustim granice ove države. Promjene koje su se desile dale su mi nadu da se borim za svoje nebo, svoju porodicu, državu i za svoj Nikšić“, rekao je Janjušević.

U URA-i i koaliciji Crno na bijelo, kako je kazao, prepoznao je nepokolebljivog borca za pravdu u sistemu Crne Gore, a ujedno imaju i najbolji program za zdravstvo.

Član Opštinskog odbora UR-e i jedno od imena sa izborne liste, Nebojša Gorašević, ukazao je na zabrinjavajuću ružnu sliku koja će i dalje takva ostati, ako se ne pobune građani, kao jedina istinska kategorija koja je diskriminisana.

„Pod građanima smatram ljude koji su odoljeli konstantnim talasima frontalne korupcije. Suštinski je važan taj građanski koncept, pomirenje, insistiranje na ostvarivanju prava, uz izvršavanje svojih obaveza“, rekao je Gorašević.

Na listi kandidata za odbornike za budući saziv Skupštine Opštine Nikšić URA-e su Goran Šućur, Predrag Nikolić, Mirko Pavićević, Borislav Kankaraš, Anđela Mijanović, Nebojša Gorašević, Đorđije Manojlović, Nikola Batrićević, Bojana Obradović, Ivan Janjušević, Marinko Janjušević, Rada Nikčević, Nikola Đurišić.

Na listi su i Nada Tomović, Rajko Golović, Radovan Milović, Milorad Mušikić, Olivera Čukić, Goran Đurišić, Slađana Spasojević, Anka Čurović, Radojica Rako Ćipranić, Anđela Krivokapić, Ujkan Kurpejović, Gordana Kustudić, Marija Vušović.

Na njoj su i Zorica Radulović, Saša Janjušević, Deni Popović, Stana Mandić, Darko Đerić, Mirjana Spasojević, Darko Nikolić, Velimir Marić, Tijana Krivokapić, Borivoje Rajičević, Anja Pavićević, Nataša Ždralević, Tanja Mićković i Aleksandra Tepavčević.

Opštinskoj izbornoj komisiji u Nikšiću liste treba da se predaju do 16. februara u ponoć.

Najčitanije