fbpx
NaslovnicaCrna GoraProfesionalan obrazovni sistem u interesu Crne Gore

Profesionalan obrazovni sistem u interesu Crne Gore

Podgorica, (MINA) – U interesu Crne Gore je da ima profesionalan, depolitizovan, efikasan i visokokvalitetan obrazovni sistem, koji uživa povjerenje javnosti, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Ona je, komentarišući aktuelna imenovanja u crnogorskim obrazovnim ustanovama, Radio Televiziji Crne Gore kazala da u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), Unija kontinuirano prati napredak države u oblasti javne uprave i obrazovnog sistema.

Upitana da prokomentariše nedavno imenovanje osobe koja veliča ratne zločince za vršioca dužnosti direktora jedne od osnovnih škola, i da li je to u skladu sa EU principima, Pisonero je navela da Unija odbacuje i osuđuje svako poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima.

“Očekuje se da će politički lideri i državni službenici na Zapadnom Balkanu poštovati najviše standarde integriteta i svojim primjerom dati priznanje onome što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja suočavanjem sa korijenima mržnje koja je dovela do genocida i ratnih zločina”, rekla je Pisonero.

Ona je naglasila da se od svake države, koja teži pridruživanju EU, očekuje poštovanje i promovisanje vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde.
(kraj) mip/gop

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...