fbpx
NaslovnicaCrna GoraPripremiće smjernice u cilju temeljne reforme izbornog zakonodavstva

Pripremiće smjernice u cilju temeljne reforme izbornog zakonodavstva

Podgorica, (MINA) – Savjet za kontrolu biračkog spiska na transparentan način pripremiće preporuke i smjernice Vladi sa ciljem da se izvrši temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvore uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno je da je danas održana konstitutivna sjednica Savjeta za kontrolu biračkog spiska, kojom je predsjedavao Abazović.

Kako su naveli iz MUP-a, zadatak tog savjetodavnog tijela je da sagleda potrebe i doprinese unapređenju stanja u oblasti biračkog spiska, kao jednog od ključnih segmenata izbornog procesa, a koji je u kontinuitetu, kroz preporuke OEBS-a i ODIHR-a, prepoznat kao kamen spoticanja.

“Savjet za kontrolu biračkog spiska će na transparentan način pripremiti preporuke i smjernice Vladi s ciljem da se izvrši temeljna reforma izbornog zakonodavstva i da se stvore uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora“, rekao je Abazović.

On je kazao da građani konačno moraju steći povjerenje u izborni proces, a to se, kako je naveo, ne može desiti bez čišćenja biračkog spiska.

„Sistemski ćemo raditi na tome”, poručio je Abazović.

Na današnjoj sjednici konstatovano je da su promjene neophodne u više aspekata.

“U skladu sa identifikovanjem problema, isti će se adresirati odgovarajućim organima, a sve u cilju efikasnog rješavanja problema u toj oblasti, koji su opterećivali izborni proces”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da kada je u pitanju normativni dio, postoji potreba za unapređenjem zakonskih rješenja, ali i usvajanjem dobrih praksi, kako bi se stvorili uslovi za fer izbore.

Na sjednici je, kako je saopšteno, upućen otvoreni poziv svim zainteresovanim stranama da Savjetu za kontrolu biračkog spiska upute konstruktivne sugestije i predloge, kako bi doprinijeli njegovom radu.

Najčitanije