fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrioritet transparentnost rada Komisije

Prioritet transparentnost rada Komisije

Podgorica, (MINA) – Samo uz odgovorno djelovanje moguće je postići dobre i kvalitetne promjene, kazao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović, ističući da će transparentnost rada Komisije u svakom njenom segmentu biti prioritet u njegovom radu.

On je kazao da se, iako je samo sedmicu na funkciji, već upoznao sa radom i obavezama DIK-a, pa je za danas zakazana prva redovna sjednica Komisije, na kojoj će se naći tačka u vezi sa predstojećim lokalnim izborima u Tivtu.

“Što se tiče današnje sjednice, dnevni red je već utvrđen i tu ne očekujem nikakve smetnje. Štaviše, uvjeren sam da će sve da se završi kako je i predviđeno”, rekao je Ivanović Danu.

Kako je naveo, planirano je usvajanje odluke o utvrđivanju biračkih mjesta, sastavu biračkih odbora i načinu glasanja za birače koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora za izbor odbornika u Skupštini opštine Tivat na izborima 5. aprila.

“Transparentnost rada DIK-a u svakom njenom segmentu biće mi prioritet u radu jer vjerujem da ko god je pod lupom javnosti mora biti i odgovoran za svoj rad i da će se samo iz takvog odgovornog djelovanja izroditi dobre i kvalitetne promjene”, rekao je Ivanović.

On je naveo da vjeruje da će lokalni i parlamentarni izbori biti održani kako dolikuju.

Kako je dodao Ivanović, što se tiče izbora u Tivtu, tu će Opštinska izborna komisija odraditi najvažniji dio posla.

“Naša Komisija je tu da odlučuje po prigovorima koje se podnesu tokom lokalnih izbora, pa ćemo vidjeti kako će sve teći”, kazao je Ivanović.

Kako je naveo, u Komisiji žele da budu vidljiviji i sadržajniji i da pridobiju povjerenje kako građana, tako i drugih institucija, posebno medija i nevladinog sektora.

Ivanović smatra da je ta otvorenost i dostupnost prvi korak ka napretku.

“Tek kada upoznate javnost sa svojim djelovanjem možete biti i odgovorni za svoj rad i smatram da tako svi treba da se postave”, rekao je Ivanović.

On je dodao da se neće upoređivati sa bilo kojim prethodnikom na toj funkciji, već će se truditi da svoj mandat iskoristi onako kako je to radio i u dosadašnjoj karijeri u punom kapacitetu, fokusiran samo na kvalitetan i predan rad.

“Vjerujem da ćemo uspjeti u onome što smo zacrtali kao prioritete u radu. Što se tiče izbornog zakonodavstva, o kojem se u izbornoj godini najviše i priča, već sam rekao da to ne zavisi ni od mene ni od Komisije, ali bih volio da se taj posao završi kako valja”, naveo je Ivanović.

DIK će, kako je kazao, nastaviti sa dosadašnjom praksom poštovanja preporuka međunarodnih instanci, pogotovo preporuka iz izvještaja Evropske komisije.

Najčitanije