fbpx
NaslovnicaCovid19Primjena osnovnih mjera zaštite od koronavirusa još najmanje godinu

Primjena osnovnih mjera zaštite od koronavirusa još najmanje godinu

Podgorica, (MINA) – Nošenje maski, držanje distance i pranje ruku mjere su kojih će građani morati da se pridržavaju najmanje još godinu, dok svi ne prime vakcinu, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je u emisiji “Fokus” na Televiziji Crne Gore rekao da bolnice još nijesu prepune, ali da je pitanje šta će biti ako svi ne počnu da se ponašaju u skladu sa pravilima.

Komentarišući informacije laboratorija Pfizer i Biontech da je njihova vakcina 90 odsto efikasna, kao i najave drugih proizvođača, Mugoša je naveo da su to dobre informacije.

“Ta nada može da bude i jeste optimistična, ali mi epidemiolozi moramo uvijek da gledamo realnosti u oči”, dodao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, vakcina jeste spas, ali dok se ona pojavi i dok svi do nje dođu proći će dosta vremena.

“Ja lično i mi u IJZ smatramo da će ovakav vid ponašanja, koji podrazumijeva nošenje maski, držanje distance i vođenje računa o higijeni, potrajati još neko vrijeme, najmanje još godinu dok se svi vakcinišu i onda možemo očekivati da bude bolje”, kazao je Mugoša, prenosi portal RTCG.

Kako je naveo, u prvoj raspodjeli Crna Gora će dobiti tri do pet odsto vaccine, koju će dobiti zdravstveni radnici, starije osobe, hronični bolesnici.

“Mi smo za sad projektovali vakcine za 20 odsto populacije uz dvije doze. Do tad ćemo, ako bude potrebno, obezbijediti još vakcine. Sve to treba da obezbijedi jedan kolektivni imunitet za koji će, po mojoj procjeni, biti potrebno od osam do 12 mjeseci”, rekao je Mugoša.

On je kazao da je IJZ na putu da predloži otvaranje škola za sedam dana.

Mugoša je naveo da će IJZ posmatrati situaciju narednih sedam dana i nakon toga, uz konsultacije sa nadležnima, donijeti odluke.

“Na putu smo da donesemo odluku da škole rade i da se škole zatvore samo onda kada se napune bolnice”, rekao i Mugoša.

On nije precizirao šta će IJZ predložiti kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata.

“Ovo više ne zavisi od nas, sada je pitanje da li će država imati mogućnost da ljudima nadoknadi gubitak i to je ono što će se razmatrati”, naveo je Mugoša.

Najčitanije