fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrihod od prodaje 2,71 milion EUR

Prihod od prodaje 2,71 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Plantaže je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 2,71 milion EUR prihoda od prodaje, što je 26 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju podaci tromjesečnog bilansa poslovanja.

Iz Plantaža su rekli da su u prvom kvartalu poslovanja kompanije dominantni odlivi u odnosu na prilive i prihode od prodaje, poslovni rezultat je negativan, kako je to i bila uobičajena kompanijska praksa već godinama unazad.

Odbor direktora kompanije je na sjednici u ponedjeljak usvojio tromjesečni bilans poslovanja, čije usvajanje u avgustu je prouzrokovano zakašnjenjem u usvajanju godišnjih izvještaja za prošlu godinu.

„Uzimajući u obzir da je koronakriza u prvom kvartalu i dalje imala žestok uticaj na poslovanje kompanije, dok u prvih 75 dana prethodne godine nije bilo većeg uticaja korona krize, možemo da saopštimo da su Plantaže u ovom obračunskom periodu ostvarile 2,71 milion EUR prihoda od prodaje, što je 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine i 2,23 odsto više nego u 2019“, navodi se u saopštenju.

Analizirajući period od 2011. do ove godine, prihodi od prodaje za prvi kvartal su veći samo u 2011 i 2012. godini, i to 24,9 odsto i 13 odsto, dok je prihod od prodaje u ostalim analiziranim godinama ispod ostvarenog rezultata tekuće godine.

„Osim prihoda od prodaje, shodno najavama, ali i sačinjenom poslovnom planu, nastavljeno je sa optimizacijom troškova, te su poslovni rashodi za ovaj obračunski period na finansijski iznos od 3,97 miliona EUR, na nivou od 70,77 odsto u odnosu na isti obračunski period u prošloj godini, i 71,43 odsto u odnosu na 2019“, rekli su iz Plantaža.

Iz kompanije su rekli da su, u analiziranom periodu od 2011. do ove godine, ovi rashodi na najnižem nivou, te je dobar dio tog rezultata vezan za optimizaciju troškova.

„Optimizacija je najviše ostvarena u poziciji troškova zarada koji su za ovaj obračunski period na finansijski iznos od 2,34 miliona EUR, te su isti na nivou od 75,26 odsto u odnosu na prošlu godinu i 73,51 odsto u odnosu na 2019. godinu“, kazali su iz Plantaža.

Ujedno, ostvareni troškovi zarada za taj obračunski period su najmanji u analiziranom periodu od 2011. do ove godine.

„Važno je da naznačimo da je rezultat iz poslovanja negativan u iznosu od 1,06 miliona EUR, što je 45,47 odsto manji gubitak u odnosu na prošlu godinu i 43,68 odsto u odnosu na 2019“, dodaje se u saopštenju.

Iz Plantaža su rekli da je neto rezultat poslovanja u prvom kvartalu negativan na iznos od 1,31 milion EUR, što je 38,31 odsto manje u odnosu na prošlu godinu i 33,94 odsto manje u odnosu na 2019.

„Sve agrotehničke operacije neophodne su za sprovođenje u prvom kvartalu ove godine uredno realizovane, te očekujemo uspješnu godišnju berbu. Takođe, uspješno se realizuje berba breskve i nektarine, kao i njen plasman na tržištu Crne Gore i Srbije“, rekli su iz Plantaža.

Ostvareni rezultati ukazuju na pozitivna kretanja, iz više razloga – otežanog kompanijskog poslovanja, te iz kompanije mogu da najave još bolje rezultate na kraju drugog kvartala tekuće godine.

„Posebno ističemo činjenicu da ćemo – u skladu sa kompanijskom praksom, uspostavljenom u posljednjih deset mjeseci – nastaviti sa transparentnim obavještavanjem javnosti po svim pitanjima značajnim za njeno poslovanje“, navodi se u saopštenju.

Novi menadžment je, kako su kazali, uprkos svim problemima koji po više osnova opterećuju kompanijski rad, nesumnjivo uspio da održi kontinuitet kompanijskog poslovanja, i to sopstvenim snagama i resursima, bez državne i bilo čije druge finansijske pomoći, koja se isčekuje i koja je prijeko potrebna za poboljšanje njene likvidnosti i održavanje odnosa sa kompanijskim povjeriocima, koji su pokazali u ovim teškim vremenima strpljenje, dobru volju i vjeru u kompanijske potencijale, snagu brenda i zajedničku buduću poslovnu perspektivu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...