fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrešla se granica prihvatljivog izražavanja protesta

Prešla se granica prihvatljivog izražavanja protesta

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se prešla granica normalnog i prihvatljivog izražavanja protesta, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije, i poručio da se nasilničke namjere ne mogu podvesti pod garantovanim standardima ljudskih prava i pravom na mirno okupljanje.

Savjet je, povodom večerašnjih dešavanja u Podgorici, održao hitnu telefonsku sjednicu i najstrožije osudio napade na policisjke službenike.

Kako je saopšteno, Savjet smatra da građani ne treba da su suočavaju sa bilo kakvim ograničenjima svog prava na slobodu mirnog okupljanja, uključujući i kritički sadržaj i poruke prema vlastima.

Iz Savjeta podsjećaju da je, shodno međunarodnim i domaćim standardima, pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno.

„Nasilničke namjere se ne mogu podvesti pod garantovanim standradima ljudskih prava i pravom na mirno okupljanje. Kada skupovi postanu nasilni i kada to postane neophodno policija ima obavezu da upotrijebi i primijeni silu kako bi se osigurao javni red i mir i vladavina prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, poštujući međunarodne standarde, Uprava policije omogućila i neprijavljene mirne skupove prihvatajući da su spontani, iako su neki od njih javno pripremani i najavljeni od strane osoba poznatog identiteta.

„Savjet ukazuje da se nekoliko dana nakon usvajanja zakona zbog kojeg se protestuje, više ne može govoriti o prilikama koje se nijesu mogle predvidjeti. Zato potenciramo važnost prijavljivanja svih daljih javnih okupljanja“, kazali su iz tog tijela.

Kako su naveli, prijava daljih okupljanja omogućiće kvalitetniju komunikaciju organizatora i policije i unaprijediti njihovu međusobnu odgovornost.

„Savjet ukazuje da se službenici policije moraju uzdržati od upotrebe prekomjerne sile i neselektivne upotrebe sile, da treba praviti razliku između nasilnih i mirnih demonstranata i novinara koji izvještavaju sa lica mjesta“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...