fbpx
NaslovnicaCrna GoraPremijer da se pridržava državnog protokola

Premijer da se pridržava državnog protokola

Podgorica, (MINA) – Predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića ne bi trebalo da interesuje ustoličenje bilo kojeg duhovnog poglavara, osim u mjeri koju propisuje državni protokol i odgovoran odnos prema svim vjerskim zajednicama, poručili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Krivokapić je ranije kazao da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 4. septembra na Cetinju niko ne može spriječiti, i poručio da će u Prijestonicu doći bez obezbjeđenja.

U reagovanju DPS-a navodi se da Krivokapiću na Cetinju nije potrebno obezbjeđenje.

“Jer je svojim dosadašnjim djelovanjem pokazao da je politički efemerna ličnost da bi se Cetinjani njime bavili”, dodaje se u saopštenju cetinjskog Odbora DPS-a.

Oni su poručili premijeru da su u Crnoj Gori država i crkva vjekovima odvojene.

“Zato vas, kao prvog ministra, ne bi trebalo da interesuje ustoličenje bilo kojeg duhovnog poglavara, osim u mjeri koju propisuje državni protokol i odgovoran odnos prema svim vjerskim zajednicama”, kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, da je Krivokapić istinski premijer Crne Gore, ne bi se slavodobitno pozivao na Cetinje “da pečatira poharu crnogorskog sakralnog i duhovnog nasljeđa i na ustoličenje mitropolita tuđe crkve”.

“Nego biste s dužnom pažnjom razmotrili bezbjednosnu situaciju i učinili sve da sačuvate mir, jer znate da se Crnogorci, a posebno Cetinjani, neće odreći Cetinjskog manastira, jer je to njihova imovina”, kazali su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, Crnogorci su vazda sami birali svog mitropolita, i tako su, čuvajuću iskru slobode, sačuvali i sebe i sopstvenu državu.

“Nećete valjda, premijeru, sebe upisati u kolo razbraće, koji izdadoše sebe i svoj rod zarad zlatne panagije”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, da je Krivokapić istinski premijer Crne Gore ne bi građanima Cetinja prijetio institucijama sistema što brane svoje, “već biste se pozabavili time što strana crkva ima povlašćen status u Crnoj Gori”.

“Konačno, ne plašite Cetinjane silom premijeru – i veći i moćniji od vas zube su slomili namećući im stege. Sloboda se na Cetinju ne veže u lance, premijeru. Sebe podastirite kome hoćete, nas ne dirajte”, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije