fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlažu osnivanje foruma za izborne reforme

Predlažu osnivanje foruma za izborne reforme

Podgorica, (MINA) – Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA predložiće da sa drugim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i ostalim društveno-političkim činiocima konstituišu poseban forum koji će se baviti sveobuhvatnim izbornim i reformama drugog zakonodavstva, saopštio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

On je Danu kazao da će to uraditi ako Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF) donesu odluku o formiranju ad hok parlamentarnog radnog tijela koje će se baviti “samo kozmetičkim izmjenama izbornog zakonodavstva i stvaranjem nacionalnih i vjerskih tenzija“.

Bečić je objasnio da će taj forum raditi van parlamenta, sa ciljem da radnim tijelima Skupštine uputi predloge rješenja koja će dovesti do stvarne reforme izbornog zakonodavstva i fer i poštenih izbora.

On je rekao da DPS ima jasnu namjeru i strategiju da razvodnjavava, odugovlači i obesmišljava proces, kako bi sveobuhvatne izborne reforme ostale mrtvo slovo na papiru, a simulacija demokratije kroz kozmetičke promjene surova stvarnost koju planiraju realizovati sa određenim opozicionim subjektima.

„Da nije tako, DPS bi prihvatio da se već u julu formira ad hok parlamentarno tijelo, nakon što je plan Demokratai URA dobio podršku i domaće i međunarodne javnosti. Međutim, i ako su tada tvrdili da nema ništa sporno u planu koji podržava Brisel, jesenja dešavanja očito pokazuju da je ljetnji period donio trgovinu čije ćemo oblike vjerovatno gledati u mjesecima i godinama pred nama“, naveo je Bečić.

On je kazao da je frapantno saznanje da određeni pozicioni subjekti prihvataju plan onih koji svih godina „siluju izborne procese“ po Crnoj Gori, a odbijaju plan opozicionih kolega.

Kako je dodao Bečić, za njih je prihvatljivo dograđivati zakonodavstvo i šminkati „crnogorsku izbornu idilu”, a nije prihvatljivo sprovoditi temeljnu i sveobuhvatnu izbornu reformu.

Bečić je naveo da je DPS javno saopštio da je spreman da se u parlamentarnom tijelu, koje treba da se bavi izbornim zakonodavstvom, razgovara o izmjenama Ustava u dijelu državnih simbola, o čemu su prethodnih dana govorili predstavnici Bošnjačke stranke i DF-a.

„U planu je da se parlamentarni odbor koji treba, navodno, da sprovodi izborne reforme pretvori u nastavak nacionalističke histerije, podjela,insceniranih sukoba, kako bise, uz paralelnu zloupotrebu nekih istorijskih datuma,ekstremizovala Crna Gora, po dogovoru dva tako udaljena, a tako bliska pola političke scene“, ocijenio je Bečić.

Demokrate se, ističe on, drže plana koji je podržan u Crnoj Gori i vani i riječi koju su dali građanima.

Bečić je kazao da će sačekati finiš procesa i konačne odluke, ali da ne namjeravaju da učestvuju u „magla procesima koji vode u slijepu ulicu, kako bi se, sa jedne strane,simulirala demokratija, a sa druge ekstremizovala Crna Gora otvaranjem starihrana, produbljivanjem podjela i vođenjem procesa koji nemaju veze sa sveobuhvatnom izbornom reformom“.

„Demokrate i URA biće veoma aktivnii inovativni i konkretnim, pažljivo osmišljenim terenskimi drugim aktivnostima spriječiti dalju ekstremizaciju političkih prilika i izbornu pljačku koju planiraju realizovati i u narednom izbornom procesu“, poručio je Bečić.

On je rekao da ne vjeruje da u opoziciji može doći do ozbiljnih razgovora i da nesuglasice i svađe mogu biti revaziđene.

Bečić je kazao da liderima DF-a nemaju komunikaciju i da ne planiraju da je ostvare.

„Ostalima ostavljamo saradnju i komunikaciju sa DPS-om, a mi nastavljamo da okupljamo progresivne, umjerene i iskrene pojedince isubjekte, jer naša ideja, iskrene namjere ičiste ruke, mogu i moraju pobijediti“, zaključio je lider Demokrata.

Najčitanije