fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrava djece ne smiju biti ugrožena zbog pandemije

Prava djece ne smiju biti ugrožena zbog pandemije

Podgorica, (MINA) – Prava djece u Crnoj Gori, kao i ljudska prava generalno, ne smiju biti ugrožena negativnim efektima koji će u narednom periodu biti prouzrokovani posljedicama pandemije koronavirusa u svim sferama društva, posebno u ekonomiji.

To je zaključeno na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića sa novim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santanderom.

Bjeković je, kako je saopšteno iz institucije Omudsmana, kazao da saradnja sa UNICEF-om predstavlja jedno od najuspješnijih partnerstava te institucije u domaćim, ali i međunarodnim okvirima, čemu svjedoče brojni projekti i njihovi rezultati u prethodnom periodu.

„UNICEF je svojim angažmanom na polju dječjih prava dao veliki doprinos razvoju crnogorskog društva i vjerujemo da će tako biti i u narednom periodu “, rekao je Bjeković.

On je predstavio mandat i organizaciju rada institucije, i naveo da će novim aktom o sistematizaciji i izmjenama Zakona o Zaštitniku u budućnosti pokušati da dodatno osnaži poziciju institucije u pravnom sistemu i ispuni preporuke i očekivanja međunarodnih mreža i tijela, uključujući i one koje se tiču dječjih prava.

Santander je kazao da je u kratkom periodu od stupanja na funkciju već bio u prilici da sa više adresa čuje o ulozi i značaju institucije Zaštitnika po pitanju promocije, zaštite i unapređenja prava djece u Crnoj Gori.

On je poručio da Ombudsman može računati na podršku UNICEF-a po pitanju ostvarivanja bolje pozicije u sistemu u odnosu na zakonska rješenja i finansije.

“Očekuje nas izazovan period, posebno u ekonomskom smislu, ali država mora osigurati da budžetska sredstva, namijenjena za ostvarivanje prava ugroženih grupa sa naglaskom na djecu, i ljudska prava generalno, ostanu zaštićena dugoročno posmatrano”, rekao je Santander.

On je, govoreći o negativnim efektima izazvanim virusom Covid19, kao i novoj reorganizaciji funkcionisanja sistema javne uprave u periodu epidemije, ukazao na važnost proaktivne uloge institucija kao što je Ombudsman i pronalaska načina da se, i u aktuelnim okolnostima, ostvari mandat institucije.

Kako je naveo, epidemija i njeni efekti najteže će pogoditi najranjivije društvene grupe, u koje spadaju i djeca, zbog čega je važnije nego ikada naći način da se bude prisutan na terenu.

“Možda ne uvijek kroz fizičko prisustvo, već doći do potrebnih informacija multidisciplinarnom saradnjom – sa socijalnim radnicima, lokalnom zajednicom, civilnim sektorom, resornim ministarstvima“, kazao je Santander.

On je naveo da nezavisna institucija sa tako širokim mandatom i nadležnostima u promociji i zaštiti ljudskih prava treba da ima adekvatna budžetska sredstva za ostvarenje svog mandata.

Bjeković i Santander saglasili su se o važnosti nastavka aktivnosti koje doprinose približavanju djeci „na njihovom terenu“ i „njihovim jezikom“ govoreći, što podrazumijeva unapređenje digitalnih platformi i proaktivnog djelovanja na internetu, a s tim u vezi, institucija je dobila podršku UNICEF-a za redizajn sajta koji će biti prilagođeniji djeci.

“Pohvaljen je i koncept dosadašnje aktivnosti Mreže zlatnih savjetnika zaštitnika, koja će nastaviti da se unapređuje, a razgovaralo se i o petogodišnjoj Strategiji za ostvarivanje prava djeteta, problemu porodičnog nasilja, kao i važnosti prilagođene komunikacije o svim pitanjima iz oblasti dječjih prava”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije