fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozvali opoziciju da zajedničkim djelovanjem smijene režim

Pozvali opoziciju da zajedničkim djelovanjem smijene režim

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF), pozvao je opoziciju da zajedničkim vaninstitucionalnim djelovanjem, koje podrazumjeva opšte građanske proteste, natjeraju Vladu da podnese ostavku, kako bi se stvorili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora.

U pismu upućenom opoziciji, koje potpisuju čelnici DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, ocjenjuje se da su poslednji događaji pokazali da je zajedničko djelovanje opozicije od fundmentalne važnosti za proces smjene režima i uspostavljanja vladavine prava.

»I sami smo bili svjedoci, da kada se čak i na kratak period solidariše cjelokupna opozicija, nezavisni mediji i civilni sektor, sistem je primoran da djeluje po Ustavu i zakonima, a ne po partijskim direktivama DPS-a«, kaže se u pismu.

Zato bi, smatraju oni, opozicija trebalo da postigne dogovor o zajedničkom djelovanju, koji bi omogućio da se i ubuduće vrši sličan zajednički pritisak kada se dešavaju kršenja prava građana Crne Gore.

»Tako bismo mogli da postignemo neophodni cilj, kojem svi u načelu težimo, a to su – fer i slobodni izbori u Crnoj Gori«, naveli su iz DF-a.

Oni smatraju da činjenica da su u strankama i političkim organizacijama, koje su različite ideološke, nacionalne i programske profilacije, nikako ne može da bude razlog zbog kojeg se ne bi mogli okupiti oko zajedničkog cilja – smjene režima i stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

»Zajedničko opoziciono djelovanje političkih organizacija koje među sobom imaju čak i dijametralno suprotne stavove po nekim pitanjima, nije nepoznanica ni u našem regionu, a kamoli u Evropi«, navodi se u pismu.

Oni su naveli da, ukoliko je cilj važan i opšti, moraju se zanemariti razlozi zbog kojih ne bi mogli zajedno djelovati, a istaći i dati prednost onim razlozima zbog kojih to treba da urade.

»Predlog Demokratskog fronta je da našim zajedničkim vaninstitucionalnim djelovanjem, koje podrazumjeva opšte građanske proteste, natjeramo Vladu Duška Markovića da podnese ostavku kako bi se nakon toga pristupilo stvaranju uslova za održavanje fer i slobodnih izbora«, pojasnili su u pismu.

Kako su rekli, otvoreni su za svaku ideju i predlog kolega iz opozicije o načinu djelovanja kojim bi došli do zajedničkog cilja.

»Zbog svega navedenog, ovim pismom bismo željeli da iniciramo sastanak cjelokupne parlamentarne opozicije, bez ikakvog uslovljavanja, na kojem bismo razmotrili mogućnosti za zajedničko djelovanje«, zaključuje se u pismu.

Najčitanije