fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozivaju vjernike na poštovanje mjera

Pozivaju vjernike na poštovanje mjera

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i Eparhija budimljansko-nikšićka pozvale su sve vjernike na poštovanje mjera koje je danas donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT).

Iz Mitropolije su kazali da, uprkos činjenici da NKT “ne pokazuje minimum osjećaja za duhovne potrebe ljudi, nego dozvoljava rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata, a zabranjuje učešće vjernicima u hramovnim bogosluženjima”, ipak pozivaju sve vjernike na poštovanje donijetih mjera.

“Jer od selektivne pravde NKT-a i njegovog ignorisanja života Crkve, gore bi bilo pokazivati nered i bezvlašće u vrijeme ove opake bolesti”, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su kazali da su, kao Crkva, od početka epidemije, pozivali na poštovanje zdravstvenih mjera “i sprovodili ih koliko je god to bilo moguće”.

“U ovim danima četrdesetodnevne žalosti za našim dragim pastirom, blaženopočivšim Arhiepiskopom i Mitropolitom Amfilohijem, pozivamo sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod na umnoženje molitve i međusobnih djela ljubavi i pažnje”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su ovo očigledno dani velikih društvenih i zdravstvenih iskušenja, ideoloških i medijskih uznemiravanja i lutanja.

“Pa to vidimo kao dodatni razlog da mi kao hrišćani na prvom mjestu svjedočimo mir i strpljenje po svakom mogućem pitanju. Molimo sve da na svaku eventualnu zemaljsku nepravdu ili neku uvredu koja dolazi od bližnjih uzvrate jevanđelskim trpljenjem – jer smo svi braća i sestre i svi smo djeca Božija”, dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije su naveli da se u ovim danima naročito mole za ljekare i sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori.

“Molitve uznosimo i za sve bolne, a pogotovo za one čiji su životi ugroženi. Da Gospod da krepost ljekarima i zdravstvenim radnicima, ozdravljenje bolnima, i sačuva zdravlje zdravima, kako u Crnoj Gori tako i u čitavome svijetu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije su pozvali sve slavare uoči velikih jesenjih i zimskih slava, da u skladu sa ranijim pozivom, svog nebeskog zaštitnika proslave najskromnije, uz poštovanje propisanih mjera.

“Ovaj apel se odnosi kako na domaćine tako i na tradicionalne porodične goste. Za sva dodatna pitanja na ovu temu neka se svečari blagovremeno dogovore sa svojim nadležnim sveštenicima”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...