fbpx
NaslovnicaCrna GoraPožar zahvatio NP Durmitor

Požar zahvatio NP Durmitor

Podgorica, (MINA) – Požar koji je danima prisutan u rejonu planine Bunetina u Pljevljima, proširio se i na zonu Nacionalnog parka (NP) Durmitor, iako su zaposleni u Službi zaštite Parka, zajedno sa lokalnim vatrogascima, pokušavali da ga ugase.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), riječ je o vrlo nepristupačnom terenu iznad samog kanjona Tare, gdje se požar ubrzano širi među borovim stablima zbog osušene trave i niskog rastinja.

Iz NPCG su kazali da situaciju otežava činjenica da se dio livada više ne kosi, budući da se ranije na takvim mjestima požar uspio izolovati i ugasiti.

„Nadzornici NP Durmitor ovih dana, pružaju svoj maksimum da raspoloživim sredstvima, koja su jedino moguća na ovakvom terenu, lokalizuju požar kako se ne bi proširio u većim razmjerama i zahvatio kanjon Tare“, kaže se u saopštenju.

Iz NPCG su rekli da očekuju pomoć i podršku svih nadležnih državnih organa kako bi se požar u NP Durmitor što prije lokalizovao i suzbio.

„Pravovremenim djelovanjem svih subjekata spriječiće se posljedice po ukupni biljni i životinjski svijet ovog zaštićenog područja, koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju izvanrednih prirodnih ljepota i vrijednosti“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije