fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovratak u parlament ne zavisi od odluke Ustavnog suda

Povratak u parlament ne zavisi od odluke Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Odluka Ustavnog suda o inicijativi za ocjenu ustavnosti zakona usvojenih na sjednici Skupštine 20. januara, neće biti opredjeljujuća za povratak poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP) u parlament, kazao je predsjednik tog poslaničkog kluba Danijel Živković.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Živković se sastao sa ambasadorkom Evropske unije (EU) u Podgorici Oanom Kristinom Popom sa kojom je razgovarao o političkom i društvenom ambijentu u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora.

Živković je istakao da će Klub poslanika DPS – LP biti partner u svim zakonodavnim aktivnostima parlamenta koje promovišu demokratske vrijednosti i evropski put Crne Gore.

“Sa druge strane, DPS neće dozvoliti urušavanje građanskog, multietničkog i multivjerskog koncepta države Crne Gore”, poručio je Živković.

On je podsjetio na dešavanja sa sjednice Skupštine održane 28. decembra prošle godine, dodajući da će Ustavni sud dati konačnu riječ u postupku ocjene ustavnosti odluka i zakona koje su ponovo usvojeni 20. januara ove godine.

“Odluka Ustavnog suda neće biti opredjeljujuća za povratak poslanika našeg kluba u proces rada parlamenta, ali smo željeli i na ovaj način da ukažemo da je parlamentarna većina prekršila Zakon i Poslovnik”, istakao je Živković.

On je naveo da zakoni koje je predložila parlamentarna većina – Predlog izmjena i dopuna Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju nijesu u saglasnosti sa evropskom praksom.

“I iskazao je bojazan da bi njihovim usvajanjem moglo doći do usporavanja procesa na putu evropskih integracija”, navodi se u saopštenju.

Živković je istakao da je DPS državotvorna partija, koju karakteriše jak demokratski kapacitet.

Na to, kako se navodi, ukazuje i činjenica da je nakon održanih parlamentarnih izbora, DPS omogućila mirnu i demokratsku tranziciju vlasti.

“Živković je izrazio zabrinutost zbog širenja epidemije u Crnoj Gori i činjenice da zbog neodgovornosti nove Vlade još nije počela imunizacija građana, zaključivši da će takve okolnosti ostaviti posljedice, kako po zdravlje ljudi, tako i po crnogorsku ekonomiju”, kaže se u saopštenju.

Popa je, kako se navodi, naglasila značaj pune institucionalne funkcionalnosti Skupštine kao ključnog mjesta za politički dijalog o temeljnim reformama na putu Crne Gore ka EU.

“Popa je ponovila da je za dalji napredak u EU integracijama od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje u sprovođenju reforme pravosuđa”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Najčitanije