fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovećan broj zaposlenih na centralnom nivou

Povećan broj zaposlenih na centralnom nivou

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, u drugoj polovini prošle godine, broj zaposlenih na centralnom nivou povećan za 109, dok je na lokalnom nivou smanjen za 148, navodi se u izvještaju o realizaciji Plana optimizacije javne uprave za taj period.

U dokumentu, koji je Vlada danas usvojila bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, navodi se da je na centralnom nivou najveće smanjenje broja zaposlenih u oblastima finansija i rada i socijalnog staranja.

„A do najvećeg povećanja u neto efektu došlo je u sektorima prosvjete i zdravstva“, saopšteno je iz Vlade.

Donijeta je i Odluka o osnivanju Zavoda za sportsku medicinu čija je djelatnost, između ostalog, obavljanje zdravstvenih pregleda radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista amatera, profesionalnih sportista i djece koja se sportom bave u okviru sistema sufinansiranja dijela članarine u sportskim klubovima.

Djelatnost zavoda je i posredovanje pri obezbjeđivanju prisustva sanitetskog vozila službe medicinske pomoći sa medicinskom ekipom na sportskim priredbama, za potrebe organizatora priredbe, kao i izdavanje odobrenja za angažovanje fizioterapeuta kao sportskog stručnjaka osposobljenog za rad u sportu u okviru sportskih organizacija.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji programa zapošljavanja i usavršavanja doktora nauka, doktoranada, mladih istraživača i inovatora u naučnim ustanovama i privredi.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da je država izdvojila ukupno 1,5 miliona EUR za stipendije za doktorska istraživanja u protekle dvije godine, podržavši 36 doktoranada.

Navodi se da je namjera Ministarstva nauke da i ove godine objavi isti konkurs, kako bi se postigla kritična masa od oko 50 mladih istraživača koji će se baviti istraživanjima na puno radno vrijeme.

„A krajnji cilj je da se kroz atraktivne uslove istraživanja koje omogućava ova vrsta stipendije omogući zadržavanje talenata u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je 2018. godine izdvojeno 1,2 miliona EUR za naučnoistraživačke projekte, a prošle i ove godine po 1,5 miliona.

Vlada je usvojila i informaciju o ustupanju donacije Lori Šoć Javnoj ustanovi Narodni muzej Crne Gore.

Kako je saopšteno, američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i čukununuka Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, poklonila je Crnoj Gori predmete koji se odnose na te istaknute ličnosti.

„Među 14 predmeta iz zaostavštine Pera i Đura Šoća, koji su po želji vlasnice predati početkom godine državi Crnoj Gori bez nadoknade, su uramljena zastava sa krstom i natpisom Nikola I, tri kolekcije ordenja sa lentama i kutijama, telegram kralja Nikole upućen Đuru Šoću iz 1915. godine i više fotografija“, kaže se u saopštenju.

Vlada je zadužila Narodni muzej Crne Gore da preuzme doniranu zaostavštinu i obezbijedi uslove za njeno čuvanje.

Vlada je, u skladu sa praksom koju je na početku mandata utemeljio premijer Duško Marković, donijela odluku da dodijeli Mariji i Zefu Đonaj iz Tuzi šest hiljada EUR povodom rođenja troje djece, po dvije hiljade za svako dijete.

Najčitanije