fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotreban medijski savjet koji će upozoravati na kršenje Kodeksa

Potreban medijski savjet koji će upozoravati na kršenje Kodeksa

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori treba da postoji medijski savjet koji će upozoravati novinare i medije na kršenje profesionalnih normi i zakona, ocijenio je slobodni novinar Veseljko Koprivica.

Koprivica je agenciji MINA rekao da nema visoko mišljenje o crnogorskim medijima, da ih ne dijeli na nezavisne i ostale, kao i da ih je vrlo malo profesionalnih.

„Nezavisnih nema. Svaki medij zavisi od vlasnika, urednika, finansijera, oglašivača. Svega nekolika su profesionalni, među njima je i agencija MINA. Ostali su ili bilteni vlasti ili opozicije, ili na neki drugi način krše standarde profesionalnog novinarstva“, istakao je Koprivica.

On je ukazao na jak upliv politike u medijsku sferu, dodajući da ono što se dešava na relaciji mediji – politika uveliko urušava profesionalizam u medijima.

Koprivica smatra da u Crnoj Gori treba da postoji neki medijski savjet koji će upozoravati novinare i medije na kršenje profesionalnih normi i zakona, u kojem treba da budu iskusni novinari i pravnici.

On je rekao da je moguće formirati i jedinstveno samoregulatorno tijelo, ali da nije optimista da će njegove preporuke poštovati svi mediji, kao što ne poštuju ni Kodeks, ni zakone u kojima se tretira i javno informisanje.

„Kad se zna da je jedna od glavnih problema crnogorskog novinarstva dominacija politike nad medijima onda teško od medija koji služe nečijim političkim interesima možete očekivati da će biti objektivni i nepristarasni“, rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao da se o Kodeksu, kao i o novinarstvu, previše filozofira i da to najčešće rade novinari.

On je istakao da svaki novinar i urednik mora da zna da standardi profesionalnog novinarstva podrzumijevaju da se javnosti prezentira istina, objektivna i blagovremena informacija zasnovana na provjerenim činjenicama iz kompetentnih izvora.

„Da ne smijete maniplusati javošću, da nikoga ne smijete osuđivati prije suda – poštovati prezumpciju nevinosti, nikoga vrijeđati i lijepiti mu razne ektikete, da se ne smijete baviti ničjim privatnim životom. To je elementarno što treba da sadrži svaki novinarski kodeks“, dodao je Koprivica.

On je kazao da se mnogi mediji toga ne pridržavaju, i da je često miješanje komentara i informacija, što predstavlja jedan od najčešćih načina spinovanja informacija i manipulisanja javnošću.

Koprivica je kazao da su, kada je riječ o uslovima za rad medija, razlike neuporedive u odnosu na prije 50 godina kada je počeo da se profesionalno bavi novinarstvom, i da je danas lako biti novinar zahvaljujući kompjuteru i internetu.

„Na internetu, na primjer, možete da nađete što god vam zatreba kao dokumentacija i da mnogo lakše dođete do izvora informacija, tako da novinari kao autori tekstova uz malo truda mogu da se javnosti pokažu kao vrlo obrazovane sveznalice i majstori svog zanata, iako, nažalost, većina naših novinara nije takvog formata“, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, opšti politički ambijent, ali i niski kriteriji školskih, stručnih i ostalih kvalifikacija za dobijanje zvanja novinara ili urednika, negativno se reflektuj na kvalitet javnog informisanja.

Koprivica je rekao da u Crnoj Gori nema tabloida, izuzimajući neke portale, ali da tabloidizacija prijeti da osvoji medijsku scenu.

On smatra da je nizak nivo opšteg znanja i profesionalnih vještina novinara, ali i to što se novinari ne specijalizuju za određene oblasti, jedan od najaktuelnijih problema u medijima.

Koprivica je naveo da danas u crnogorskim medijima dominiraju takozvano izjavljivačko novinarstvo, crna hronika, mudrovanja i bajke samozvanih političkih analitičara i eksperata za sve i svašta, i da su često tu pogubljeni svi kriterijumi i sudovi.

U Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, autocenzura odavno jedan od gorućih problema, za šta su krivi prvenstveno novinari.

“Sloboda se ne poklanja, pa ni medijska. Novinari treba da je osvajaju i to je cijena ove naše odgovorne i nimalo lake profesije“, poručio je Koprivica.

Uzroke za evidentno urušavanje medijskih sloboda i nepoštovanje novinarske etike, ističe on, treba tražiti među vlasnicima medija, novinarima i urednicima.

Koprivica je rekao da se često govori o podijeljenosti medija i medijske zajednice u Crnoj Gori, ali da mu nije jasno šta pod tim podrazumijevaju oni koji to potenciraju kao problem.

„Svaki medij ima svoju uređivačku politiku i neku specifičnost i normalno je da medijska scena nije i ne treba da bude konfekcijski proizvod. Kad svi misle isto, onda niko ne misli svojom glavom“, naveo je Koprivica.

On je poručio da je najbitnije da svi mediji poštuju profesionalne standarde i staro pravilo da su činjenice neprikosnovene, a komentar slobodan.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije