fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisali dokument o zajedničkoj nabavci buduće vakcine

Potpisali dokument o zajedničkoj nabavci buduće vakcine

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko Ministarstvo zdravlja potpisalo je dokument o zajedničkoj nabavci buduće vakcine protiv koronavirusa, kazao je resorni ministar Kenan Hrapović.

„Prošlog petka smo potpisali taj dokument, stavili smo se na listu da kada bude pronađena vakcina, budemo među prvim zemljama koje će je nabaviti za građane“, kazao je Hrapović u parlamentu tokom rasprave o Predlogu zakona o ljekovima.

Kako je naveo, na taj način, Vlada, odnosno resor na čijem je čelu, pravovremeno su reagovali.

On je kazao da su potpisali sporazum sa Evropskom komisijom o zajedničkoj nabavci remdesivira i, kako je naveo, taj lijek će vjerovatno dobiti u narednom periodu.

Hrapović je apelovao na građane da koriste „jedini trenutni lijek“ protiv koronavirusa, da drže distancu, nose zaštitne maske i vode računa o ličnoj i higijeni prostora.

„Odgovornost je na svima nama. Na taj način jedino možemo da smanjimo lokalnu transmisiju virusa“, istakao je Hrapović.

Govoreći o Predlogu zakona o ljekovima, on je naveo da je cilj da se obezbijedi primjena savremenih standarda koji se odnose na oblasti proizvodnje i prometa ljekova.

„Kao i da se obezbijedi potpunije sprovođenje kontrole kliničkih ispitivanja ljekova, sistem kontrole i nadzora nad subjektima u proizvodnji i prometa ljekova“, dodao je Hrapović.

Pacijentu, kako je naveo, Predlog zakona o ljekovima treba da obezbijedi kvalitetne, bezbjedne i efikasne ljekove, a farmaceutskoj industriji i ostalim učesnicima bolje uslove za razvoj, napredak i konkurentnost.

„Kroz ovaj Predlog zakona oblast ljekova se u potpunosti harmonizuje sa evropskom legislativom i standardima Evropske unije“, rekao je Hrapović.

Govoreći o cijenama ljekova, on je naveo da su ljekovi na listi u Crnoj Gori jeftiniji u odnosu na Srbiju za 2,4 odsto.

Hrapović je kazao da su u Crnoj Gori, u odnosu na Srbiju, jeftiniji i ljekovi koji se nabavljaju kroz posebne pregovore sa proizvođačima, i to za 7,37 odsto.

„Po oba osnova, i za ljekove na listi i za one koji se nabavljaju kroz posebne pregovore sa proizvođačima smo jeftiniji od Srbije“, ponovio je Hrapović.

On je rekao da Ministarstvo zdravlja nije nadležno za cijene ljekova na slobodnom tržištu, tako da ni ovim Predlogom zakona o ljekovima nije predviđeno regulisanje tih cijena.

„Na našoj listi ljekova je 1,15 hiljada ljekova, koji se izdaju na recept, odnosno na teret države. Tolikim brojem ljekova osigurana je terapija za najveći broj najčešćih oboljenja i stanja u Crnoj Gori i to na teret države, što se reflektuje na smanjenje novca iz džepa građana za ove potrebe“, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, navodi da građani sve više izdvajaju za kupovinu ljekova nijesu tačni.

„Država je 2016. izdvajala za ljekove 70 odsto, a prošle godine taj procenat je povećan na 78,15 odsto. To je dokaz da država vodi veoma ozbiljnu politiku i izdvaja sve više novca za nabavku ljekova za građane“, zaključio je Hrapović.

Najčitanije