fbpx
NaslovnicaCrna GoraPostignut stepen kolektivne imunizacije

Postignut stepen kolektivne imunizacije

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u ovoj godini nije zabilježen nijedan slučaj malih boginja, a prema podacima podgoričkog doma zdravlja vakcinacija je povećana i postignut stepen kolektivne imunizacije, kazao je direktor te zdravstvene ustanove, Nebojša Kavarić.

On je Televiziji Crne Gore rekao da nema oboljelih od morbila na početku ove godine.

„Postoje podaci za prošlu godinu, ali na sreću bez težih posljedica“, naveo je Kavarić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZCG) tokom prošle godine male boginje imalo je 200 osoba.

„Prvi slučaj morbila u Crnoj Gori zabilježen je 30. januara prošle godine. To je bio okidač da roditelji vakcinišu djecu MMR vakcinom. Godinu kasnije, možemo reći da je u Glavnom gradu postignut stepen kolektivne imunizacije“, kazao je Kavarić.

On je rekao da očekuje dalji rast procenta vakcinisane djece i obuhvat vakcinacije ima za direktnu posljedicu povećanje kolektivnog imuniteta, kako u Glavnom gradu, gdje živi polovina stanovništva, tako i u cijeloj Crnoj Gori.

„Da bismo bili zaštićeni od izbijanja epidemije, kolektivni imunitet morao bi da bude najmanje 95 odsto, a on je sad približan tom procentu, osim djece rođene 2016. godine, od kojih je u Podgorici vakcinisano 70 odsto“, objasnio je Kavarić i pozvao roditelje da MMR vakcinu prime sva djeca koja su zdrava i imaju navršenih 12 mjeseci.

Najčitanije