fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici sjutra da izaberu Tužilački savjet

Poslanici sjutra da izaberu Tužilački savjet

Podgorica, (MINA) – Građanski poket URA pozvao je poslanike da do kraja redovnog zasijedanja Skupštine izaberu novi sastav Tužilačkog savjeta (TS), ocjenjujući da je to od presudnog značaja za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Svako ko opstruira taj izbor, svjesno ili nesvjesno će dati kiseonik organizovanim kriminalnim grupama, a time raditi direktno na štetu interesa građana Crne Gore i u korist kriminalnim centrima moći”, saopštili su iz URE.

Oni navode da će izborom novog TS do kraja redovnog zasijedanja, do sjutra, ispoštovati rok koji je propisao novi Zakon o državnom tužilaštvu.

“I započeti najvažniji proces reforme crnogorskog tužilaštva, koja je osnovni preduslov za isporučivanje konkretnih rezultata i toliko neophodne pravde u Crnoj Gori”, poručili su iz URE.

Oni vjeruju da se niko neće usuditi da pomogne organizovanim kriminalnim grupama, opstruirajući izbor novog TS.

“Ukoliko nekome padne na pamet da opstruira taj izbor, time će direktno raditi protiv evropske perspektive Crne Gore i zatvaranja poglavlja 23 i 24, ali i u korist organizovanog kriminala”, kazali su iz URE.

Oni ističu da ohrabruje to što političke partije parlamentarne većine pokazuju volju za pronalaženjem konsenzusa, ali podsjećaju da svako opstruiranje reforme tužilaštva otvara prostor za jačanje organizovanih kriminalnih grupa sa čijim suzbijanjem se konačno započelo.

Iz URE navode da je postojeći Zakon o državnom tužilaštvu prvi put izglasan 12. maja, nakon prethodno pribavljenog pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije (VK), a predsjednik države Milo Đukanović ga je vratio Skupštini na ponovno glasanje.

“Zakon je uprkos tome Skupština usvojila 27. maja, a stupio je na snagu 12. juna. Rok za izbor novog Tužilačkog savjeta je 60 dana”, podsjećaju iz URE.

Oni poručuju da nepristrasan, profesionalan i depolitizovan TS mora biti na vrhu prioriteta svih onih koji žele da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“URA ostaje maksimalno posvećena tom cilju, pa pozivamo kolege u Skupštini da daju svoj doprinos kako bi se takav Tužilački savjet izabrao u zakonskom roku, a do kraja redovnog zasijedanja Skupštine”, poručili su iz tog pokreta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije