fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici danas o odboru za reformu izbornog zakonodavstva

Poslanici danas o odboru za reformu izbornog zakonodavstva


Podgorica, (MINA) – Crnogorski parlament razmatraće danas Predlog odluke o obrazovanju odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Odluku su predložili poslanici vladajuće koalicije Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Odbor će, kako je obrazloženo, biti formiran radi optimizacija sveukupnog ambijenta u kome će biti održavani naredni izborni ciklusi.

Odbor se formira i radi implementacije preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjednickih prošle godine i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku i jačanje povjerenja javnosti u izborni proces.

Odbor će ima 14 članova, odnosno po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije.

Svakom klubu poslanika pripašće po jedno mjesto u Odboru, a preostali dio biće raspoređen proporcionalno snazi stranke u parlamentu.

„Izuzetno, klub poslanika koji je u Odboru zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo da drugom klubu poslanika ustupi pravo na još jednog člana u Odboru“, kaže se u obrazloženju.

Predsjednik Odbora bira se iz najbrojnijeg kluba poslanika parlamentarne većine, a njegov zamjenik je poslanik iz najbrojnijeg kluba opozicije.

U radu Odbora u statusu pridruženog člana mogu učestvovati i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice, bez prava odlučivanja.

Odbor je dužan da najkasnije do 30. septembra naredne godine, pripremi i podnese Skupštini na usvajanje predloge za izmjenu i dopunu zakona i drugih akata i drugih rješenja.

Najčitanije