fbpx
NaslovnicaCovid19Posebne smjernice za vozače

Posebne smjernice za vozače

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, u cilju obavljanja transporta roba bez ograničenja, donijelo je posebne smjernice za vozače u bilateralnom i tranzitnom prevozu, kao i za domaće i vozače strane državljane.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva kazali su da se vozačima koji su u tranzitu preko Crne Gore na graničnom prelazu izdaje rješenje o zabrani zaustavljanja, zadržavanja i boravka na teritoriji Crne Gore, sa navedenim graničnim prelazima ulaska i izlaska i vremenskim periodom u okviru kojeg je potrebno da prevoznik stigne do navedenog izlaznog graničnog prelaza.

Kako su kazali, stranim vozačima teretnih vozila takođe se izdaje rješenje i oni su u obavezi da vozilo odvezu na odredište na kojem će se vršiti carinjenje i utovar ili istovar robe koja se prevozi.

„U koliko procedura carinjenja i utovara/istovara robe zahtijeva da vozač mora da boravi u Crnoj Gori neko kraće vrijeme, na primjer potrebno je da noći, vozač teretnog vozila opremljenog sa ležajem ili bez, u obavezi je da koristi postojeći prostor kabine“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da je, u slučaju da je potrebno da strani vozač koristi hotel ili motel usljed potrebe za dužim boravkom, on dužan da o tome obavijesti nadležnu epidemiološku službu i dalje postupa po dobijenim uputstvima.

Vozači, kako su istakli, moraju da posjeduju dovoljnu količinu lične zaštitne opreme, odnosno maski i rukavica, koju obezbjeđuje poslodavac.

Oni su dužni i da obavljaju redovnu dezinfekciju kamiona.

Iz Ministarstva su kazali da je domaćim vozačima nakon ulaska u Crnu Goru zabranjeno svako nepotrebno zaustavljanje i zadržavanje vozila.

„Domaći vozač nakon završetka radnog zadatka do novog zahtjeva za obavljanjem posla, dužan je da boravi u svojoj kući ili stanu, u zasebnoj prostoriji i poštuje sve propisane zahtjeve striktne kućne izolacije“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva obavijestili su prevoznike koji obavljaju posebni linijski prevoz putnika da on neće biti ograničen i obustavljen.

„Imajući u vidu da je posebni linijski prevoz prevoz koji je ugovoren za određenu grupu putnika, odnosno zaposlenih od mjesta stanovanja do mjesta rada i nazad i da se pri tome ne koriste autobuske stanice i javna stajališta, taj prevoz je izuzet od ograničenja“, objasnili su iz tog resora.

Ističe se da su svi vozači u obavezi da u slučaju kvara vozila pozovu policiju.

“Vozači za obavljanje fizioloških potreba koriste toalete na odmaralištima, uz mjere zaštite i dezinfekcije. Na mjestu utovara/istovara robe moraju da poštuju održavanje distance, i prilikom napuštanja vozila nose zahtijevanu zaštitnu opremu”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko dokumentacija nije prethodno elektronski proslijeđena, vozač će predati dokumentaciju, otvoriti utovarni prostor, održavajući potrebno odstojanje od ostalih osoba i pratiti tok istovara/utovara.

“Nakon završetka utovara/istovara, vozač ulazi u kabinu kamiona i nastavlja put. Vozači i prevoznici su u obavezi da obavljaju redovnu dezinfekciju kamiona i obezbijede dovoljnu količinu zaštitne opreme”, rekli su iz Ministarstva.

Najčitanije