fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopuštanje mjera zavisiće od epidemiološke situacije

Popuštanje mjera zavisiće od epidemiološke situacije

Podgorica, (MINA) – Popuštanje mjera koje su na snazi zavisiće od toga kako će se odvijati epidemiološka situacija, kazala je načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica.

Ona je na konferenciji za novinare zamolila građane da i dalje poštuju propisane mjere i zahvalila većinskoj Crnoj Gori na poštovanju dosadašnjih preporuka, strpljenju i solidarnosti.

„Ali svako opuštanje, popuštanje pažnje ili neozbiljnost mogu biti veoma opasni ili nas skupo koštati“, navela je Medenica.

Na pitanje da li imaju plan ukidanja mjera u narednim sedmicama, ona je odgovorila da to zavisi od epidemiološke situacije i da će biti vrlo oprezni sa mjerama.

„I uvođenje nekih novih mjera i popuštanje onih koje su na snazi zavisiće od epidemiološke situacije“, kazala je Medenica.

Na pitanje da li je medicinska struka u potpunosti bila saglasna sa ublažavanjem postojećih mjera, Medenica je odgovorila potvrdno.

Govoreći o epidemiološkoj situacija u Budvi, ona je kazala da je stabilna i da nadležna epidemiološka služba vrši epidemiološka istraživanja za svaki pozitivni slučaj i prikuplja podatke o svim kontaktima.

Upitana da prokomentariše izjavu epidemiologa iz Beograda Zorana Radovanovića koji je rekao da u slučaju naglog popuštanja mjera već u junu može doći do novog talasa pandemije, Medenica je navela da ukoliko se ne poštuju mjere može doći do nekog novog talasa.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević kazao je da je u Crnoj Gori hospitalizovano 29 pacijenta, od čega se 17 nalazi u KCCG, a 12 u ostalim bolnicama.

On je rekao da je na Infektivnoj klinici KCCG-a deset pacijenata, četiri su na Internom odjeljenju, a tri na intenzivnoj njezi.

Radojević je kazao da su dva pacijenta koja se nalaze na intenzivnoj njezi na respiratoru i da su životno ugroženi.

Kako je naveo, u barskoj Opštoj bolnici hospitalizovano je sedam pacijentata, u beranskoj bolnici jedan i u Nikšiću četiri.

„Sinoć smo imali jedan hitan transport iz Nikšića u KCCG i pacijent je za sada stabilno“, dodao je Radojević.

On je kazao da su 23 zdravstvena radnika pozitivna na koronavirus, što je oko sedam odsto od ukupnog broja inficiranih.

To, kako je dodao Radojević, govori u prilog tome da preventive, koje se u okviru zdravstvenih ustanova preduzimaju u cilju sprječavanja izloženosti koronaviru, daju rezultate.

Na pitanje kada će u apotekama biti ljekova koji se koriste za primarne, autoimune bolesti, a koji su navodno povučeni jer se koriste u liječenju oboljelih od koronavirusa, Radojević je odgovorio da ima informaciju da će zdravstveni sistem i Montefarm obezbijediti dovoljne količine za građane koje koriste taj lijek.

„Vjerujem da će taj lijek biti dostupan i za sve ostale pacijente“, kazao je Radojević.

On je rekao da je zdravstveni sistem spreman i u slučaju nekog pesimističnog scenarija.

„Svi resursi se planiraju za jedno masovno i veliko obolijevanje, uz nadu da do toga neće doći, ali ponavljam da smo spremni i za drugi ili bilo koji talas“, poručio je Radojević.

On je kazao da na dnevnom nivou razmatraju nove terapijske modalitete i prate svjetske trendove u vezi sa liječenjem bolesti.

Komentarišući predlog za izgradnju privremene intezivne njege za Covid 19 pacijente kako bi se rasteretio KCCG, Radojević je naveo da su od izbijanja epidemije KCCG i ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori suspendovale sve vrste hiruških tretmana, koje nijesu bili hitni, na neko određeno vrijeme.

„Prateći epidemiološku situaciju, čim smo primjetili da epidemija ulazi u neki mirniji tok, uz veliku obazrivost kako će se dalje kretati, KCCG i ostale opšte bolnice vratile su u redovne procedure određene hiruške intervenicje. Tu se prije svega misli na operacije pacijenta sa malignim bolestima i to onih koji ne zahtijevaju kasniju respiratornu poptporu“, kazao je Radojević.

Kako je naveo, bolnica u Risnu redovno radi kompletno ortopedsko i neurohiruško liječenja za cijelu Crnu Goru.

„Sve u svemu nijesmo u nekom bitnom kašnjenju. Sa tim u vezi ne razmatramo uvođenje novih alternativnih jedinica intenzivne njege“, kazao je Radojević.

Najčitanije