fbpx
NaslovnicaCovid19Popunjeno 72 odsto COVID kreveta

Popunjeno 72 odsto COVID kreveta

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) popunjeno je 72 odsto od trenutno raspoloživih 108 COVID kreveta, kazao je pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Nemanja Radojević i dodao da je pozitivno 67 zdravstvenih radnika.

On je rekao da je mogućnost ekstenzije COVID dijela bolnice još velika, kako po tipu raspoloživih kreveta, tako i kada su u pitanju kiseonička mjesta i respiratori.

“Opterećenost medicinskog kadra je nešto manja zahvaljujući pristiglim specijalizantima, ali je i dalje velika posebno imajući u vidu trajanje epidemije”, kazao je Radojević agenciji MINA.

On je naveo da je trenutno pozitivno 67 zdravstvenih radnika, od čega 15 ljekara, 41 medicinska sestra i tehničar, a ostalo čine nemedicinski radnici.

“Većina njih je inficirana u socijalnim kontaktima van redovnog procesa rada u bolnici”, dodao je Radojević.

U KCCG, kako je kazao, liječi se 78 pacijenata od COVID 19 infekcije – 29 na Infektivnom odjeljenju i 46 na Internoj klinici.

“U ne-COVID dijelu bolnice hospitalizovano je desetak pacijenata koji imaju drugi osnov hospitalizacije, a kao uzgredan nalaz su SARS-CoV2 pozitivni (od čega je sedam pacijenata u Klinici za ortopediju i traumatologiju sa različitim vrstama preloma kostiju)”, naveo je Radojević.

On je kazao da je u KCCG životno ugroženo 30 pacijenata, a na različitim oblicima ventilacije se nalazi 11.

Radojević je rekao da je velika nepoznanica okolnost očekivanog preklapanja nadolazećeg sezonskog gripa sa COVID-om.

“Već se javljaju i pacijenti pozitivni na influencu, ali za sada nemamo hospitalizovanih od influence. No, iščekujući uskoro i pacijente oboljele od težih formi influence, zdravstveni bilten u KCCG se može dodatno pogoršati”, zaključio je Radojević.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...