fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopa zvanično preuzela dužnost ambasadorke EU u Podgorici

Popa zvanično preuzela dužnost ambasadorke EU u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Novoimenovana šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana-Kristina Popa, predala je danas akreditivna pisma crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, i time zvanično preuzela dužnost ambasadorke EU u Podgorici.

Popa je, kako je saopšteno iz EU Info Centra, kazala da joj je čast što će obavljati dužnost ambasadorke EU u Crnoj Gori.

„Zemlji poznatoj širom Evrope po ljudima slobodarskog duha, bogatom kulturnom nasljeđu i predivnoj prirodi“, dodala je Popa.

Ona je rekla da njen tim neće štedjeti truda da približi EU crnogorskim građanima, kao i da crnogorske građane približi Uniji.

„Radujem se što ću, u ovom nastojanju čitavog društva, sarađivati sa crnogorskim institucijama, civilnim društvom, medijima, međunarodnim partnerima i svim relevatnim političkim, društvenim i ekonomskim akterima u Crnoj Gori“, navela je Popa.

Prema njenim riječima, Crna Gora je već značajno napredovala u procesu pristupanja EU.

„I mjesece koji su pred nama moramo iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi”, istakla je Popa.

To se, kako je kazala, naročito odnosi na oblast vladavine prava, “u kojoj je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja o vladavini prava, 23 i 24.”

„Ako svi budemo radili zajedno, vođeni zajedničkim evropskim vrijednostima, uvjerena sam da vrijeme koje je pred nama može donijeti dodatni napredak, stvarajući više mogućnosti i prosperiteta kako za crnogorske građane, tako i za privredu“, istakla je Popa.

Popu je za šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori imenovao visoki predstavnik za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije, Žozep Borelj, u junu ove godine, u okviru redovne rotacije šefova delegacija EU.

Ona je prethodno bila ambasadorka Rumunije u Hrvatskoj i Srbiji, a prva je žena na čelu Delegacije EU u Crnoj Gori.

Najčitanije