fbpx
NaslovnicaCrna GoraPomorci sa liste sigurnih zemalja u Crnu Goru bez karantina

Pomorci sa liste sigurnih zemalja u Crnu Goru bez karantina

Podgorica, (MINA) – Crnogorski pomorci koji od sjutra budu dolazili iz zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100 hiljada stanovnika ulaziće u Crnu Goru bez karantina, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića i čelnika Unije pomoraca.

Kako se navodi, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) sagledaće mogućnost da pomorci koji dolaze iz država u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa veća od 25 na 100 hiljada stanovnika budu testirani nakon jedne sedmice izolacije, koja bi bila ukinuta u slučaju negativnog testa.

Iz Vlade su kazali da je NKT spremno da sagleda tu mogućnost, imajući u vidu specifičnosti položaja pomoraca, koji i prije početka putovanja provode vrijeme u izolaciji, a u nekim slučajevima bivaju i testirani na koronavirus.

Na sastanku, organizovanom povodom primjedbi koje je Unija pomoraca iskazala u odnosu na tretman svojih članova prilikom njihovog povratka u vrijeme pandemije koronavirusa u Crnu Goru, ukazano je da je NKT od početka pandemije zauzelo principijelan i epidemiološki najopravdaniji stav da sve građane tretira na istovjetan način.

„U skladu sa tim principom, koji su poštovali među ostalima i naši vrhunski sportisti, naučnici, prosvjetni i medicinski radnici i preduzetnici, neophodna je institucionalna izolacija i pomoraca kao i svih drugih građana prilikom povratka u Crnu Goru“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su odgovorno sagledani svi prigovori osoba smještenih u objekte karantina, posebno pomoraca.

Na sastanku je ukazano da od sjutra kada na snagu stupi mjera ulaska u Crnu Goru bez izolacije, ako putnik dolazi iz države u kojoj je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva koronavirusa ispod 25 na 100 hiljada stanovnika, ni pomorci koji dolaze iz i preko država sa liste neće morati u izolaciju.

„Ukazano je da se podrazumijeva da je Vlada, čiji je mandat obilježen dijalogom sa svim segmentima društva, spremna da partnerski sa predstavnicima naših pomoraca adresira sve izazove i pronađe najbolja zajednička rješenja za njihovo prevazilaženje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je poručeno da je Vlada spremna da u partnerstvu sa udruženjima pomoraca radi na pronalaženju najboljih rješenja koja će olakšati ukrcaj naših kadeta na strane brodove.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...