fbpx
NaslovnicaCrna GoraPomoć za 226 romskih porodica u Nikšiću

Pomoć za 226 romskih porodica u Nikšiću

Nikšić, (MINA) – Opštinska organizacija Crvenog krsta u Nikšicu i njemačka humanitarna organuzacija Help podijelili su danas pakete sa hranom i higijenskim sredstvima za 226 romskih i egipćanskih porodica u tom gradu.

Sekretar Crvenog krsta u Nikśiću, Ana Macanović, kazala je da je pomoć donirao Help i navela da nijedna romska porodica neće biti izostavljena tokom raspodjele, danas ili narednih dana.

Govoreći o pomoći neophodnoj u situaciji zbog korona virusa, Macanović je saopštila da se Crvenom krstu do sada obratilo oko 350 građana Nikšića.

“Crveni krst je do sada obezbijedio pomoć za oko 100 porodica, a prioritet imaju stariji koji zive sami i nemaju primanja i oni koji su u ovoj situaciji ostali bez posla, a radili su za dnevnice ili su bili angažovani na sličnim zadacima”, rekla je Macanović na početku današnje akcije u Crvenom krstu.

Ona je navela da geronto domaćice obilaze 219 starijih ljudi u gradu, a da o 21osobi svakodnevno vode računa.

“I oko 100 volontera Crvenog krsta pomažu koliko mogu u nastaloj situaciji, bilo da je riječ o plaćanju računa, kupovini, donošenju ljekova, ogrijeva, podizanju penzija. Do sada je bilo oko 30 takvih zahtjeva”, rekla je Macanović.

Predstavnik Helpa, Dženan Demić, rekao je da je petoro zaposlenih u toj organizaciji sa troje vozila došlo danas u Nikšić da pomogne Crvenom krstu u distribuciji hrane i higijenskih sredstava u romskim naseljima.

On je precizirao da će biti podijeljeno po 25 kilograma brašna, dva kilograma šećera, četiri litra ulja, četiri kilograma makarona, dva kilograma riže i pet sapuna.

“Pomoć cemo podijeliti za veći dio romskih i egipčanskih porodica, dok će za preostale Crveni krst preko drugih donacija”, rekao je Demić.

On je podsjetio da su u sklopu te akcije pomoć romskim porodicama podijelili u Bijelom Polju, Beranama i Herceg Novom.

Najčitanije