fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa objedinjene izbore neophodan opšti politički dogovor

Za objedinjene izbore neophodan opšti politički dogovor

Podgorica, (MINA) – Odluka o objedinjenim lokalnim izborima može se donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru, a sve drugo je samovolja, koja će izazvati dodatne podjele i političke sukobe, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Poslanici parlamentarne većine dostavili su danas Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani u 16 opština istoga dana naredne godine i zatražili da budu usvojene po hitnom postupku.

Zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović, smatra da za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici ne postoji ni saglasnost ni zakonski osnov.

“Odluka o objedinjenim lokalnim izborima može se donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru. Sve drugo je samovolja, koja će upravo suprotno izjavama predsjednika Skupštine izazvati dodatne podjele i političke sukobe”, naveo je Banović.

On je kazao da je trajanje mandata od četiri godine Skupštine Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava utvrđeno Zakonom o izboru poslanika i odbornika.

Banović je podsjetio da je Ustavom utvrđeno da se odluke u oblasti izbornog sistema usvajaju sa dvije trećine glasova poslanika.

“Tako da se ne može izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom regulisati ovo pitanje. To je neustavno i nezakonito”, ocijenio je Banović.

On je rekao da SDP podržava objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu.

“Ako su predlagači iz parlamentarne većine iz principijelnih razloga za to trebalo je pravilnu zakonsku inicijativu podnijeti prije “bitke za Nikšić i Herceg Novi”, kako su srpski mediji nazivali ove izbore”, kazao je Banović.

Prema njegovim riječima, ispada da parlamentarna većina na nezakonit i politički nekorektan način, iz uskih stranačkih razloga, želi da odloži “bitku” za Cetinje, Mojkovac i Petnjicu, svjesni da su je već izgubili, pa da smanje štetu pred naredne izbore.

Banović je rekao da to nije u skladu sa demokratskim pravilima i fer postupcima i proklamacijama da teže miru u Crnoj Gori.

“Kako se grubom i povrh toga nezakonitom političkom silom ne mogu uskratiti ustavna prava građanima ova tri grada da biraju i budu birani, izbori će se održati”, kazao je Banović.

On je istakao da SDP poziva parlamentarnu većinu da pristupe političkom razgovoru i dogovoru svih partija, ukoliko stvarno i iz principijelnih razloga žele da se prekine sa lošom praksom prečestih izbora u Crnoj Gori.

“Da u kratkom roku postignemo saglasnost i na Ustavom predviđen način pristupimo izmjenama izbornih zakona i produženju mandata skupštinama, gdje je potrebno”, rekao je Banović.

On smatra da ako bi zakonske izmjene bile usvojene na vrijeme, one bi se odnosile na Berane i Ulcinj gdje izbori nijesu raspisani, a po završetku majskih izbora na sve ostale, kako bi se ubuduće izbori održavali u redovnom četvorogodišnjem ciklusu, bez obzira ko je na vlasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije