fbpx
NaslovnicaCrna GoraTajani: Crna Gora u EU za sedam godina

Tajani: Crna Gora u EU za sedam godina

Podgorica, (MINA) – Crna Gora prva je u redu za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i to bi trebalo da se dogodi za sedam godina, poručio je predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani.

On je rekao da su vrata EU otvorena za Crnu Goru.

„Uprkos izazovima sa kojima se EU suočava, poput izbora naredne godine, Bregzita, migrantske krize, politika proširenja ostaje aktuelna“, rekao je Tajani u razgovoru za Televiziju Crne Gore.

Predsjednik EP Crnu Goru vidi kao predvodnika u integraciji Zapadnog Balkana i očekuje da država postane članica do 2025. godine.

“Mislim da je moguće da za sedam godina Crna Gora postane punopravan član, ako do tada budemo vrijedno radili. Imamo izbore za evropski parlament naredne godine i tačno je da moramo da radimo na stabilnosti EU, ali u isto vrijeme moramo raditi i na proširenju. Crna Gora je prva u redu ka članstvu i ja sam optimista”, naveo je Tajani.

Kako je naveo, saglasan je sa ocjenom predsjednika Mila Đukanovića, koju je saopštio evropskim poslanicima tokom nedavnog govora na zasijedanju u Strazburu, da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za budućnost i prosperitet EU.

Tajani je istakao da Crna Gora ima ključnu ulogu za stabilnost Zapadnog Balkana, koja je, prema njegovim riječima, važna i za stabilnost Unije.

“Situacija nije laka, odnosi u regionu, različiti interesi sa strane, migracije.Crna Gora je stabilna zemlja i zato mislim da ima važnu ulogu u stabilnosti cijelog Balkana, a stabilan Balkan, znači i stabilnu EU”, poručio je Tajani.

On je rekao da se zalaže i za jačanje ekonomske saradnje Crne Gore sa zemljama Evropske unije, i kako je rekao, snažno podržava ekonomsku diplomatiju.

“Važno je jačati turizam. Imate fantastičnu zemlju. Mislim da je Crna Gora prepoznata svuda”, naveo je Tajani.

Najčitanije

putevi crna gora

Putevi mjestimično mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po mjestimično mokrim...