fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATOStoltenberg: Nastavak dijaloga važan za mir u regionu

Stoltenberg: Nastavak dijaloga važan za mir u regionu

Beograd, (MINA) – NATO podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, i važno je da se on nastavi, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ističući da je to važno za mir i bezbjednost u regionu.

Upitan da prokomentariše ideju o razgraničenju koja se pominje kao mogućnost za rješenje kosovskog pitanja, Stoltenberg je, uoči posete Srbiji, u intervjuu za Blic rekao da to nije nadležnost NATO-a.

“Ono što mogu da kažem jeste da svesrdno podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, i važno je da se on nastavi. To je važno za mir i bezbjednost u regionu, a politički lideri tu imaju veoma važnu ulogu”, rekao je Stoltenberg.

0n je rekao da je ubijeđen da budućnost cijelog zapadnog Balkana leži u evroatlanskoj porodici, i zato što će to donijeti korist njegovim građanima, zemljama i cijeloj evroatlanskoj oblasti.

Naglasio je i da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji bezbjednosne situacije i spuštanju tenzija u regionu zato što, kako je rekao, ljudi iz ovog regiona zaslužuju bolju budućnost kao dio evroatlanske porodice.

“Upravo zbog toga, mi u potpunosti podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kojim posreduje Evropska unija. Ovaj dijalog je ključan za Beograd i Prištinu, a važan je i za mir i bezbjednost cijelog regiona. I mi računamo na obje strane da će pokazati posvećenost i odmjerenost”, poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li je NATO spreman da reaguje u slučaju da kosovske formacije primijene silu na sjeveru Kosova u djelovima gde Srbi čine većinu, on je rako da NATO ostaje potpuno posvećen stabilnosti i bezbjedosti Zapadnog Balkana.

“Kfor će preduzeti sve mjere za bezbjedno okruženje na Kosovu za sve zajednice, u skladu s mandatom UN. Prisustvo naših službenika na Kosovu je garancija za bezbjednost. Kfor svoju misiju ispunjava veoma efikasno, i nastavićemo da budemo predostrožni”, naglasio je Stoltenberg.

Najčitanije