fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStanić podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića

Stanić podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića

Podgorica, (MINA) – Šef medijskog tima Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića zbog izmjene odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

On je kazao da je to učinio zato što je Krivokapić, kako je naveo, suprotno Zakonu o državnoj upravi i Poslovniku Vlade predložio i usvojio odluku o promjeni kriterijuma po kojima se stiče crnogorsko državljanstvo.

Stanić je novinarima, nakon podnošenja prijave, rekao da je tu odluku razmatralo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prije godinu, i da su tada, zbog velike pobune javnosti, taj resor, odnosno Vlada, odustali od njenog donošenja, pravdajući to tehničkim razlozima.

“Nadam se da će ODT cijeniti dokument koji sam predao, cijeniti obrazloženje”, naveo je Stanić, prenosi Pobjeda.

O svemu su, kako je kazao, upoznati kao građani iz medija.

“O ovakvim odlukama vlada u tehničkom mandatu ne može donositi odluke, odnosno jasna je namjera da se kroz ove odluke mijenja i način dobijanja državljanstva, što kasnije može značiti i druge stvari”, rekao je Stanić.

On je naveo da je u prethodnih desetak godina državljanstvo prijemom dobilo oko 30 hiljada ljudi u Crnoj Gori.

Stanić je kazao da je to pet odsto stanovništva i ocijenio da uslovi i kriterijumi za prijem u crnogorsko državljanstvo nijesu ništa stroži nego u većini evropskih zemalja.

“Svaka zemlja koja ima ovoliki broj stanovnika mora naći optimalni način da svi oni koji stvarno žive u ovoj državi i doprinose, i postanu njeni državljani, ali na ovaj način na koji to pokušava uraditi odlazeća vlada Krivokapića bojimo se da se kriju neki drugi razlozi koji mogu biti povezani i sa budućim političkim procesima”, rekao je Stanić.

Kako je naveo, kada Crna Gora bude članica Evropske unije, biće vrlo bitno ko ima crnogorsko državljanstvo, jer će to povlačiti čitav niz prava.

Zbog toga je, kako je poručio Stanić, vrlo bitno da se pitanju državljanstva posveti dužna pažnja, i zbog Crne Gore i zbog evropskog puta države.

On je kazao da je Vlada Krivokapića za godinu dala skoro 300 počasnih državljanstava, navodeći da je taj broj veći nego u proteklih deset godina.

“Potpisujem da većina ministara nije ni vidjela ovu odluku, ali je ključni problem što je time sebi obezbijedio više prava nego što ima kao premijer Crne Gore, u tehničkom ili stalnom mandate”, rekao je Stanić.

On je naveo da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, “očigledno svjestan štetnosti te odluke”, najavio da će u nekoj fazi biti poništena.

“Poenta je da vidimo zbog čega je neko donio odluku za koju je svjestan da je duboko štetna po interese države i zbog čega je to neko uradio svega pola sata prije izglasavanja nepovjerenja”, dodao je Stanić.

Prema njegovim riječima, Vlada Krivokapića dobila je samo 11 glasova u parlamentu.

“S takvom tankom podrškom donosite odluke koje mogu imati dalekosežne posljedice po budućnost Crne Gore”, naveo je Stanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije