fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaRajzing Rajnke: Crnogorski poslanici da donesu odluke u interesu naroda a ne...

Rajzing Rajnke: Crnogorski poslanici da donesu odluke u interesu naroda a ne partija

Podgorica, (MINA) – Crnogorski poslanici treba da donesu mudre odluke koje će služiti narodu, a ne ličnim i partijskim interesma, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

“Poslanici moraju predstavljati narod Crne Gore i ostaviti po strani pitanja koja ih dijele”, rekla je Rajnke za Televiziju Crne Gore.

Ona je poručila da nije na SAD-u da odluči da li su manjinska vlada, njena rekonstrukcija ili vanredni izbori put da se dođe do parlamentarne stabilnosti.

Prema riječima Rajzing Rajnke, to bi trebalo da bude odluka građana Crne Gore.

Kako prenosi portal RTCG, na pitanje ko bi bili mogući partneri SAD-a u manjinskoj vladi, ona je rekla da ne bi spekulisala na tu temu.

“To je pitanje koje se razmatra u parlamentu. Na parlamentarcima je da odluče šta se dešava unutar tog demokratskog tijela. Narod računa na sve zastupnike, u smislu da oni prave najbolje moguće izbore”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je navela je da sa Vladom i članovima parlamenta ima veoma dobre odnose, kao i da je ovo bio konstruktivan period.

“Mi ćemo podržati Crnu Goru kao državu, odnosno njene građane. To je ono što je bitno, a Vlada je odraz demokratske volje naroda. Dok god se te vrijednosti poštuju, mi možemo snažno podržati odluke Vlade”, rekla je Rajnke.

Ona je istakla da pitanja koja dijele narod u Crnoj Gori, poput religije i identiteta, predstavljaju prošlost, kao i da sve to nije produktivno.

“Ono što ja vidim i čujem jeste da ljudi žele progres, akciju, pravdu, vladu koja je stabilna, i transparentna oni žele prosperitet. To nijesu identitetska pitanja”, istakla je Rajnke.

Ona je navela da svakodnevno uviđa napredak u pristupnim poglavljima Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

Ona je rekla da su nedavne aktivnosti Vlade koje su preduzete poprilično vrijedne, kao i da pomažu da se ekonomija postavi na čvršćim temeljima.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, ona je rekla da SAD podržavaju svaku inicijativu koja pomaže integrisanju Zapadnog Balkana.

“Dok god je Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom i dok god je to inicjativa koja pruža podršku, a nije destruktivna, SAD su voljne da podrže lokalne lidere da se pridruže toj inicijativi”, istakla je Rajnke.

Na pitanje da li bi savjetovala Crnoj Gori da u nekom narednom periodu postane dio te inicijative, ona je odgovorila potvrdno.

“Svakako, dok god se zadržavaju ti principi, smatram da bi to bio razuman način za izgradnju snažnih regionalnih veza”, rekla je Rajzing Rajnke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije