fbpx
NaslovnicaCrna GoraPompeo: SAD će nastaviti da budu uz Crnu Goru

Pompeo: SAD će nastaviti da budu uz Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da budu uz Crnu Goru, kao partnera i saveznika, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

On je kazao da je ovo prva posjeta Crnoj Gori od njene nezavisnosti i da je zato istorijska.

foto: MINA

„U ime američkog naroda, sa ponosom mogu reći da će SAD nastaviti da stoje uz Crnu Goru, kao partnera i saveznika“, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

On je rekao da SAD gledaju na Crnu Goru kao na lidera u regionalnim naporima na iskorjenjivanju korupcije i garantovanju slobode medija.

Pompeo je rekao da su američke diplomate u Crnoj Gori fokusirane na taj zadatak.

“Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta”, kazao je on.

Pompeo je rekao da su takvi napadi na novinare napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza, i da će počinitelji morati da odgovaraju.

On je naveo da više od 50 američkih kompanija posluje u Crnoj Gori i da SAD žele da taj broj bude veći.

Pompeo je čestitao Crnoj Gori na prisutupanju NATO savezu.

„Na putu ste da ispunite vašu obavezu dva odsto potrošnje i na tome vam zahvaljujem“, naveo je on.

Crna Gora, kako je istakao, doprinijela je međunarodnim misijama.

„Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji sa opasnostima, zahvaljujući našoj direktnoj saradnji u oblasti sajber bezbjednosti“, dodao je Pompeo.

Kako je naveo, Crna Gora, ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, nego dijeli američke prioritete.

Marković je rekao da je posjeta Pensa još jedan dokaz odličnih odnosa naše dvije zemlje, i znak da SAD cijene savezništvo i konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu i šire.

Kako je naveo, imajući u vidu da će Pompeo iz Crne Gore otputovati u Sjevernu Makedoniju, njegova posjeta je i znak posvećenosti SAD regionu, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbjednosti.

Marković je rekao da je razgovor sa Popmpeom bio sadržajan, u duhu savezništva i prijateljstva.

„Veoma cijenim punu podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u evropskoj integraciji, i pohvale na račun njenog napretka u reformama, zahvaljujući kojem je postala članica NATO-a i prva zemlja u redu za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je on.

Marković je poručio da će Crna Gora nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštite slobode medija.

„Prvo, naravno, zbog nas, a onda i zbog same integracije“, istakao je Marković i dodao da će Crna Gora, takođe, nastaviti i snažnu borbu protiv trgovine ljudima.

On je kazao da su dobili uvjeravanja da će SAD nastaviti sa podrškom crnogorskim institucijama u snaženju potencijala, jačoj borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala, kao i u jačanju vladavine prava.

Posebno je, kako je naveo, važno što SAD podržavaju evropsku i evroatlantsku integraciju i region u cjelini, u skladu sa individualnim zaslugama.

„To je jedini način njegove dugoročne stabilnosti i bezbjednosti“, istakao je Marković.

On je kazao da vjeruje da će posjeta Pompea donijeti novi entuzijazam i energiju za nastavak demokratskog i ekonomskog razvoja regiona, kao i za rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

„Od strateškog je značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu, i zajedno rade kako se ne bi ostavio prostor za one koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, su imale važnu ulogu u članstvu u NATO.

On je ocijenio da je veoma važno da Crna Gora podržava stav SAD o ravnomjernoj podjeli tereta sa evropskim saveznicima.

„Jer se radi o našoj odgovornosti za sopstvenu bezbjednost“, istakao je Marković i dodao da Crna Gora svake godine povećava ulaganja u odbranu.

Marković je kazao da je sa Pompeom razgovarao i o potrebi povećanja američkih investicija u ključne grane u Crnoj Gori, kao i o privlačenju većeg broja američkih turista.

„Vjerujem da u tom smislu izvjesna perspektiva stoji pred nama“, dodao je Marković.

Najčitanije