fbpx
NaslovnicaCrna GoraMVP pozitivno odgovorilo na zahtjev ambasade Srbije

MVP pozitivno odgovorilo na zahtjev ambasade Srbije

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pozitivno je odgovorilo na zahtjev ambasade Srbije, kazao je crnogorski šef diplomatije Đorđe Radulović, navodeći da se glasanje obavlja u prostorijama ambasada i konzulata i da niko nije zabranio održavanje izbora.

Radulović je to kazao reagujući na navode Demokratskog fronta (DF) da su Vlada premijera Zdravka Krivokapića i MVP odbili zahtjev ambasade Srbije za otvaranje biračkih mjesta u Beranama, Sutomoru i Budvi za predstojeće izbore u toj državi.

On je istakao da se saopštenjem DF-a na neki način posredno optužuje MVP i on lično da se žele miješati u izborni proces u Srbiji, a da ta tvrdnja ne može biti dalja od istine.

“Želim da pojasnim da shodno međunarodnom pravu i konvencijama, organizovanje glasanja se obavlja u prostorijama ambasada i konzulata. I ovog puta, na zahtjev Ambasade Republike Srbije, MVP je pozitivno odgovorilo”, naveo je Radulović u reagovanju.

Kako je naveo, u noti kojom su se iz ambasade obratili MVP-u nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mjestima.

Radulović e pojasnio da se obezbjeđivanje dodatnih lokacija za glasanje, pored ambasada i konzulata, koristi isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je riječ o teritorijalno mnogo većim državama.

“Ovakva odluka nije usmjerena ni protiv koga, jer na isti način, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država – Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu”, kazao je Radulović.

On je istakao da nema govora o “anti” bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse.

“Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do Ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom”, rekao je Radulović.

Radulović je dodao da su populizam i politikanstvo upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje.

Kako je rekao, niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena.

“Ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mjesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili Ministarstvu, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtjev dodatno razmotrili”, istakao je Radulović.

On je, povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazao da žali što se u trenutku u kome na istoku Evrope dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o “dalekosežnim posljedicama” u regionu.

“Crna Gora, kao njegova najmanja država, ima poseban senzibilitet za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana”, dodao je Radulović.

On je, u reagovanju na saopštenje kabineta predsjednika Vlade, u kojem se navodi da MVP informaciju i odluku nije podijelilo sa premijerom i većinom ostalih ministara, naveo da je čak i nakon 17 mjeseci, i u ovom slučaju još jednom pokazano nepoznavanje procedura.

Radulović je pojasnio da se za takve tehničke odluke ne zakazuju sjednice Vlade.

“S druge strane, sjednicu Vlade svakako bi trebalo konačno zakazati zbog odluka od kojih zavisi evropska budućnost naše zemlje, bez obzira na mogući strah pojedinih članova Vlade da bi odluka o uvođenju restriktivnih mjera negativno uticala na njihov rezultat na izborima u Beranama”, dodao je Radulović u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

kruzer

U kotorskoj luci tri broda

Kotor, (MINA-BUSINESS) - Kotorska luka primila je tri broda. Na vezu je Viking Jupiter sa...