fbpx
NaslovnicaGlavna vijestManjinska vlada optimalno rješenje za izlazak iz krize

Manjinska vlada optimalno rješenje za izlazak iz krize

Podgorica, (MINA) – Manjinska vlada optimalno je rješenje za izlazak iz krize i tim modelom Demokratska partija socijalista (DPS) neće biti vraćena na vlast, ocijenjeno je na sjednici Glavnog odbora (GO) Građanskog pokreta (GP) URA.

Iz te stranke su, nakon sjednice GO saopštili da je Odbor dao mandat rukovodstvu stranke da se otvore konsultacije sa političkim partnerima o razrješenju političke situacije u državi.

GO je ocijenio da je model manjinske vlade u ovom trenutku optimalno rješenje za izlazak iz političke krize, kao i da je tranzicioni put, nakon izbora u avgustu 2020. godine, morao da se desi.

„Podržavali smo Vladu sve vrijeme, ona je bila sa mnoštvom mana ali i nekim dobrim rezultatitma, a u julu nakon neizglasavanja Tužilačkog savjeta u Skupštini vidjelo se da ona ne može dalje nastaviti svoj put u postojećem formatu”, kazali su iz URA-e.

Oni su poručili da je ta stranka bila jedina opcija koja je istinski podržavala i držala Vladu na nogama.

“Uprkos tome, premijer Zdravko Krivokapić i njegovi ministri su za to vrijeme htjeli da URA-u izbace iz vlasti. Sve to vrijeme URA nije htjela da državu gura u nestabilnost i izaziva krizu vlasti dok se ne usvoji budžet“, kazali su iz URA-e.

Na sjednici je konsatovano i da je URA spremna da ide u opoziciju, kao i da se evropskom vladom mora odblokirati put Crne Gore u evropskim integracijama.

Oni su poručili da evropskom vladom u ovom trenutku nude rješenje koje je optimalno, dodajući da ne bježe od izbora.

“Nudimo evropsku vladu jer želimo da kažemo stop osnivanju političkih partija zakulisno preko državnih resursa, jer kad to ne bismo rekli transparentno i sada bili bi kao DPS”, kazali su iz tog GP.

Kako su naveli, Crna Gora teži da bude zemlja pravde a sedam mjeseci postojeći model vlade nije uspio da izabere novog ministra pravde.

Oni su istakli da modelom evropske vlade neće vratiti DPS na vlast, niti će stupati u bilo kakve aranžmane sa tom partijom.

„U toj vladi učešće će uzeti prije svega potpisnici Memoranduma a u njoj neće biti mjesta kompromitujućim i ličnostima koje izazivaju negativnu emociju prema javnosti”, kazali su iz URA-e.

Oni su poručili da će evropska vlada nastaviti program „Evropa sad“, učiniti ga održivim privući nove investicije što je neophodno za ekonomski rast i razvoj.

“Svi kvalitetni kadrovi u evropskoj vladi naći će svoje mjesto, ona neće biti vlada revanšizma već vlada jedinstva i pomirenja“, zaključili su iz URA-e.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije