fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLajčak: Potpuna blokada sistema u Crnoj Gori

Lajčak: Potpuna blokada sistema u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je potpuna blokada sistema, a to je luksuz koji ta država u ovoj fazi integracija ne može sebi da dozvoli. kazao je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak.

On je, u intervjuu Pobjedi, rekao da nijedna zemlja ne bi trebala da dozvoli da u procesu integracija potpuno zaustavi reforme, jer je to autogol.

“Jako sam zabrinut zbog toga što je Crna Gora u Briselu gotovo nestala i to je u ogromnom kontrastu sa drugim zemljama regiona čiji ambasadori i ministri stalno dolaze, zovu, interesuju se i bore da bi izvještaji EU bili što pozitivniji”, kazao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je nestala i to je velika šteta.

Lajčak je rekao da se Crna Gora vrtjela u krug i vratila se pitanjima religije, jezika, etničke pripadnosti.

“Zašto se to dešava kada je Crna Gora uvijek bila primjer međunacionalnog sklada, multietnička zemlja, koja nije bila podijeljena po tim pitanjima. Kad su ova pitanja u centru pažnje, to samo za posljedicu ima nove podjele”, ocijenio je on.

Lajčak smatra da je sada je glavno da se ponovo dobije proevropska Vlada, koja ima podršku u Skupštini i koja će sve snage skoncentrisati na evropske reforme.

“Sve piše u Izvještaju Evropske komisije, to je vodič koje reforme moraju da se sprovedu u oblasti vladavine prava”, naglasio je on.

On je upozorio da Izvještaj pokazuje da se prethodnih mjeseci vidjelo previše tenzija, nepovjerenja i polarizacija između vladajuće većine i opozicije, ali i unutar vladajuće većine.

“To jednostavno tako ne može da se nastavi jer je to luksuz koji sebi ne možete priuštiti. Ako velika većina građana podržava evropske integracije, onda i političke elite, koje su dobile od građana mandate, moraju dati sve od sebe u tom procesu”, poručio je Lajčak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Danas promjenljivo, do 20 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas prijepodne će biti dužih sunčanih perioda, dok...